Krásu a vůni květin si už naši předkové chtějí přenést do svých domovů a zachovat ji co nejdéle. A tak vymyslí proceduru, která jim v tom má pomoci.
Na lenošce se rozkošnicky usmívá krásná Madame de Pompadour (1721–1764). Francouzský král Ludvík XV. (1710–1774) rozepne masivní knoflíky kabátce a zhluboka se nadechne. Místností se line jemná, smyslná vůně.
Zrak mu padne na další úžasné kousky z porcelánky Sèvres sídlící nedaleko Paříže. Bez jeho milenky by tento dnes již světoznámý podnik ani neexistoval.
Vázy ve formě velkolepých stěžňových lodí patří do dvanáctidílné kolekce a jsou vyrobeny pro uchování voňavého pokladu sušených vonných rostlin a koření. Do dnešních dní se jich dochová deset.
Na francouzském dvoře zkrátka tyto plněné nádoby pro potěchu čichu zvané potpourri, nebo též pot-pourri, nesmí chybět.

Středověký parfém
Starověké civilizace používají potpourri v chrámech, domech, svatyních i hrobkách. Někdy se zkrátka jen rozsype po podlaze. Ve středověku slouží hlavně k provonění hradních komnat.
Aby byla vůně intenzivnější, květiny se začínají míchat s vonnými bylinkami, polévají alkoholickými nápoji a nechávají odstát. Proces vytvoří štiplavou, ale příjemnou vůni.
Tato macerovaná směs se v té době ukládá do ozdobných mističek, které se poté pokryjí bohatým květinovým aranžmá.
Svazky nemacerovaných sušených bylin a květin se také věší na vhodná místa, aby odháněly hmyz a zlé duchy a rozjasňovaly spoře osvětlené, ponuré místnosti.
Ženy si do oblečení schovávají malé sáčky naplněné potpourri, aby zamaskovaly tělesný pach, protože koupání a mytí není v té době každodenní záležitostí jako dnes.

Od jara do podzimu
Potpourri zažije rozkvět ve Francii, kde se od počátku 17. století průběžně sbírají jarní a letní květiny, které se nechají den či dva bez vody, aby částečně zvadly.
Pak se postupně skládají na sebe a jednotlivé vrstvy se zasypou hrubou mořskou solí, aby se usnadnil proces sušení. Během něj se přidávají další vrstvy a směs v průběhu měsíců často začne kvasit. Ani to není na škodu, protože se přitom uvolňuje specifická vůně.
Na podzim se do této nevzhledné směsi přidá koření, jako je například skořice nebo pomerančová kůra. Hotové potpourri se pak uloží do misek a rozmístí po domě.
V 19. století jsou sušené rostliny kombinovány s přírodními fixačními prostředky, které vůni vstřebají a postupně uvolňují, jako třeba kořen kosatce.
Vlastní výroba je nejlepší
Dnešní potpourri se velmi liší od toho původního. Jen zřídka se dá najít takové, které je vyrobeno originálním způsobem, pokud se do výroby nepustíte sami nebo si ho nekoupíte od malého soukromého výrobce.
Moderní komerčně vyráběné potpourri je obvykle složeno z různých uměle obarvených listů a květů a jejich vůni simulují syntetické vonné oleje.
Stále více lidí se proto vrací k domácí výrobě těchto květinových směsí, které nejen krásně provoní místnost, ale také odradí různé škůdce i nevítaný hmyz a vytvoří krásnou domácí dekoraci.
