reklama
Zajímavosti

Jak se vyrábí hokejový led?

Jak se vyrábí hokejový led?

V Česku funguje více než 150 provozuschopných zimních stadionů. Jeden zimní stadion tak připadá průměrně na 71 301 obyvatel. V celkovém počtu krytých stadionů zaujímáme osmé místo na světě. Údržba ledové plochy se u těch větších stadionů pohybuje mezi dvěma až třemi miliony ročně.

Ledová plocha se na zimních stadionech vyrábí vždy na jednu sezonu. Začíná se koncem července až začátkem srpna. Zhotovit novou plochu trvá asi týden. Základem je betonový podklad, který se musí náležitě zchladit. Postupně po několika vrstvách pak vyrobí ledaři celou hrací plochu.

Důležité je, aby při první pokládce byl beton absolutně čistý, protože v opačném případě by led k podkladu špatně přilnul. Na beton přijde první vrstva ledu, která je následně natřena bílou barvou, podobnou té, jakou si doma malujeme stěny. Na barvu se pokládá další vrstva ledu až do celkové výšky 15 milimetrů.

Pak nastupují ledaři s dalšími speciálními barvami, štětkami a válečky a kreslí potřebné čáry a kruhy označující jednotlivá hrací pásma a body pro vhazování.

A opět se nanáší led, asi čtyřcentimetrová vrstva.

Díky, rolbo, za rovinu

Pro výslednou kvalitu ledu jsou nejdůležitější rozvodné trubky pod betonem. Těmi proudí směs, která led ochlazuje na teplotu cca -5,5 °C. Srdcem stadionu, které najdeme v jeho podzemí, se tak stává kompresorová stanice s nádržemi chladicí směsi. Při každé další úpravě plochy, například po tréninku, je v akci rolba. Tu vynaleznou v počátcích 40.

let minulého století v Jižní Kalifornii italští bratři Frank a Lawrence Zamboniové. Hledají rychlejší způsob, jak zbrousit led na jejich hřišti, a napadne je problém řešit zavěšením škrabky za traktor. U nás se ještě v 60. letech používají obyčejné dřevěné saně se sudem, z něhož hadičkou vytéká voda. Za saněmi se vleče pytlovina, která led uhladí.

Sníh předtím odklidí zaměstnanci dřevěným hrablem.

Více z Zajímavosti

Tajemné Jezero koster: Proč je plné lidských ostatků?

Zajímavosti23.6.2022

Internet dnes mohl vypadat jinak

Zajímavosti21.6.2022

John E. Douglas: V nitru mozku sériových vrahů

Zajímavosti20.6.2022

Anna Andersonová: Falešná Anastázie podvodnicí nebyla

Zajímavosti16.6.2022

7 nejslavnějších stromů planety

Zajímavosti13.6.2022

Legendární kalašnikov: Óda na praktičnost ovládne celý svět

Zajímavosti9.6.2022

Velká epochální soutěž opět zahájena

Zajímavosti8.6.2022

Toaletní papír: Od rukou a kamení k vrstvenému luxusu

Zajímavosti6.6.2022

Mikropůjčky jsou dnes skutečným favoritem

Zajímavosti6.6.2022
Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Pozvání do interiérové krajiny
rezidenceonline.cz

Pozvání do interiérové krajiny

Barcelonský byt je ojedinělý útulnými zákoutími,...
Pes nebo vlk? Sibiřský permafrost skrýval 18 000 let staré štěně
epochaplus.cz

Pes nebo vlk? Sibiřský...

Kdy si člověk ochočil psa? Kdy divoký vlk začal...
Bojí se, že jí manžel brzy uteče?
nasehvezdy.cz

Bojí se, že jí manžel brzy...

Je to jen pár měsíců, co se...
Utajila před mužem nevěru?
nasehvezdy.cz

Utajila před mužem nevěru?

JANA ŠVANDOVÁ (74) si...
O původu zvyků: Potlesk, prosím!
epochaplus.cz

O původu zvyků: Potlesk,...

Denně se setkáváme se zvláštními gesty,...
Suchdol nad Lužnicí: Koupání v pískovně
epochanacestach.cz

Suchdol nad Lužnicí: Koupání...

Ve výčtu aktivit, na...
Konečně tedy budu babička!
skutecnepribehy.cz

Konečně tedy budu babička!

Už jsem se bála, že mě...
Kotník dokáže zkomplikovat pohyb
panidomu.cz

Kotník dokáže zkomplikovat...

Pohybový aparát: kosti, klouby, svaly a šlachy slouží...
Stále nevysvětlená světla
enigmaplus.cz

Stále nevysvětlená světla

Marfa Lights: První historická zmínka o tzv. Marfa...
Katedrála v Chartres: aplikovaná věda v období gotiky
21stoleti.cz

Katedrála v Chartres:...

Řekne-li se katedrála Notre-Dame, každý si vybaví...
Osvěžující Chandon Garden Spritz
iluxus.cz

Osvěžující Chandon Garden...

Léto je jako stvořené pro svěží chutě a...
Zeleninová polévka s červenou čočkou a rajčaty
tisicereceptu.cz

Zeleninová polévka s červenou...

Pro zasycení i zahřátí po návratu z mrazivého...