Lifestyle

Není pánev jako pánev

Není pánev jako pánev

Nerez, litinovou, keramickou nebo měděnou? Jakou pánev si do domácnosti pořídit? Tuhle otázku řeší každá žena, když zakládá novou domácnost, nebo jen obměňuje nádobí v kuchyni.

Co byste měli vědět

Jednou z nejdůležitějších vlastností pánve je, jak dobře dokáže rovnoměrně rozvádět teplo, aby se jídlo vařilo rovnoměrně. Vysoká tepelná vodivost také znamená, že nemusíte vařit na velkém plameni, takže ušetříte za energii. Pro dobré rozvádění tepla je důležitý materiál a tloušťka dna.

Měď – ohřívá se rovnoměrně a velmi rychle díky extrémně vysoké tepelné vodivosti. Vnitřní vrstva je z nerezové oceli, ta zachovává chuť a nutriční kvalitu potravin. Hodí se pro všechny druhy spotřebičů, ale ne do myčky. Nevýhodou je vysoká cena.

Nerez – je v kuchyni stálicí. Nerezová pánev je ideální pro běžné vaření a dušení. Snese nešetrné zacházení, nevadí jí kyselá jídla a ani to, když do ní rýpete příborem. Při vaření ale musíte použít víc oleje a pánev zahřát na provozní teplotu, aby se některá jídla nezačala lepit.

Litina skvělé vodivé vlastnosti litiny umožňují energeticky úsporné vaření při nízkých teplotách a bez ztráty kvality i při vysokých. Je nepřilnavá, jakmile ji vypálíte. Tzn. vydrhnout kovovou drátěnkou, umýt v mýdlové vodě a po usušení naplnit nejméně do poloviny solí a pak ji na největším hořáku a dvě hodiny zahřívat. Sůl se postará se o to, aby se litina stejnoměrně rozpálila. Nevýhodou těchto pánví je, že jsou hodně těžké.

Hliník s keramickým povrchem – tělo z hliníku by mělo být minimálně tři milimetry vysoké, aby se tělo pánve rozehřívalo stejnoměrně. V opačném případě hrozí, že se časem dno vyboulí a omastek zůstane jen na okraji pánve Vařit můžete bez tuku, nepřipaluje a odolává vyšším teplotám. A když náhodou přece jen něco připálíte, stačí trocha vody a vše se lehce odloupne.

Teflon – moderní teflonové pánve jsou určené pro dietáře, tedy pro vaření s nízkými teplotami. Při vyšších – nad 200 °C – hrozí únik nezdravých fluorovaných látek.

Jakou si vybrat?

Před koupí nové pánve uvažte, na co ji budete nejvíce potřebovat, a podle toho zvolte pánev univerzální, nebo speciální na grilování, na palačinky, servírovací, na soté, wok.

Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Více z Lifestyle

Čím nahradit sůl na talíři

Lifestyle12.2.2019

Suzuki vyřešilo elegantní parkování u Klínovce

Lifestyle8.2.2019

ŠAMPAŇSKÉ MUMM V NOVÉM DESIGNU

Lifestyle7.2.2019

Zdravé mlsání

Lifestyle5.2.2019

4 otázky ke klíšťatům

Lifestyle31.1.2019

BOEING 747 POD VODAMI EMIRÁTŮ

Lifestyle29.1.2019

DAVID BECKHAM A ELEGANTNÍ TUDOR

Lifestyle24.1.2019

Staňte se balkonovým farmářem

Lifestyle22.1.2019

Rozjeli jste úspěšné podnikání? Nezapomeňte si zaregistrovat ochrannou známku!

Lifestyle21.1.2019

Výjimečný internetový magazín zabývající se nejzajímavějšími články z oblasti vědy a poznání, planety Země, historie, zajímavostí a lifestyle!

Copyright © RF-Hobby s.r.o | Zásady ochrany osobních údajů | Cookies