Pořídit pořádné prkénko je někdy docela věda, zvlášť když je na trhu tolik typů a druhů materiálu. Poradíme vám!
Dřevěná klasika
Dřevěná prkénka jsou nejen krásná, ale také trvanlivá a neničí nože. Mezi lidmi se traduje, že plastová prkénka jsou hygieničtější než ta dřevěná. V tom se ale pleteme, možná proto, že se ta plastová tak často honosí antibakteriální úpravou.
Dřevo má antibakteriální účinky samo od sebe, zatímco plast ne. Je to proto, že obsahuje taniny, které bakterie likvidují. Čerstvé zářezy do prkénka uvolňují další antibakteriální látky.
Navíc nůž v prkénku zanechává tenčí zářezy než v plastu, který nemá tendenci se „uzavírat“.
Mýt se musí v ruce
Dřevěná prkénka v zásadě nepatří do myčky, protože by mohla nabobtnat a po vyschnutí popraskat. Některé druhy dřeva, třeba bambus, ale vodu docela dobře snášejí. Ani bambus ale nesmíme nechat ležet ve dřezu s vodou delší dobu.
Co se antibakteriálního působení týče, nejbohatší na taniny je dřevo borovice, následované modřínem a dubem.
Plast, zase plast
Největší výhodou plastových prkének je to, že je můžete na rozdíl od jejich dřevěných kolegů bez výčitek svědomí strčit do myčky a nic se jim nestane. Plast je navíc lehký a nemá takovou tendenci přebírat po potravinách pachy, kterých se těžko zbavujete.
Čistota s podmínkami
Plastové prkénko je hygienicky čisté, když ho umyjeme vysokou teplotou v myčce. Jenže to platí jen zpočátku, jakmile jsou v prkénku hluboké zářezy, už pořádně nevysychá, protože plast nemá podobně otevřenou strukturu jako dřevo.
Bakterie mají kde se usazovat a množit. Ani mytí v myčce pak už není zárukou hygienické nezávadnosti.
Sklo v kuchyni
Ve velkém se začalo sklo jako materiál na krájecí prkénka používat teprve nedávno. Největší předností je samozřejmě snadné a dokonalé čištění. Na skle nevznikají škrábance ani zářezy, leda byste krájeli chleba diamantem.
Bakterie se nemají kde držet a nečistoty smyjete snadno a beze zbytku – vlastnoručně nebo v myčce. Sklo je ale těžší než dřevo nebo plast, a navíc křehké. A kromě toho nejen tupí nože, ale při krájení může nůž snáz sklouznout.