Zajímavosti

Proč pláčeme při krájení cibule?

Proč pláčeme při krájení cibule?

Ať už syrová, osmažená nebo třeba grilovaná, je cibule základem mnoha pokrmů. Ale její nenahraditelná chuť vyžaduje určitou oběť: kdo ji krájí, brzy pocítí, že ho začínají pálit oči a záhy se přidá také slzení. Ale proč nás tato nevinná činnost vždycky rozpláče?

Viníka můžeme jednoduše identifikovat. Pokud je cibule neporušená, je neškodná. Ale když se naseká, nakrájí nebo rozdrtí, dojde k poškození jejích buněk. Dříve oddělené látky se setkají, dochází k vzájemné reakci a specifický enzym vytvoří kyselinu sulfenovou, která se přeskupí do chemické látky známé jako syn-propanthial S-oxid, nazývaný také slzotvorný faktor.

Tato těkavá látka se snadno vypařuje a při kontaktu s očima způsobuje pocit pálení. To vede k produkci slz, které mají opláchnout dráždivou látku.

Spotřeba cibule v České republice je asi 11 kilogramů na jednoho obyvatele ročně.

Ostrý nůž a chlazení mohou pomoci

Je pravděpodobné, že tento mechanismus se vyvinul jako obrana, mající za úkol zastavit hmyz, zvířata nebo parazity, které by mohly rostoucí cibuli poškodit. A jak se pláči při krájení cibule vyhnout?

Nejjednodušší je sáhnout po přístroji na krájení cibule. Pro ty, kteří dávají přednost klasice, mají odborníci několik tipů. Doporučují například používat ostrý nůž, který poškodí méně buněk a vytvoří tak menší množství dráždivých látek než nůž tupý.

Dalším vhodným postupem může být uložení cibule na 30 minut do chladničky a následné odříznutí jejího vršku. Po oloupání slupky je důležité nechat její kořen neporušený, protože tato část obsahuje nejvyšší koncentraci slzotvorných látek.

Když při krájení cibule (ideálně zchlazené) použijete ostrý nůž, uroníte méně slz.

Šlechtitelské úsilí

Různé druhy cibule mají odlišné množství dráždivých látek a některé způsobují menší podráždění očí než jiné. Odborníci se také snaží vyšlechtit cibuli, která by vyvolávala menší problémy a způsobovala mírnější reakci.

Její chuť a vůni popisují jako sladkou a jemnou. Ale gastronomičtí experti varují, že podobné snahy sice zvýší pohodlí pro kuchaře, nicméně gurmáni už tak nadšení nebudou.

Látky, odpovědné za slzotvorný faktor, jsou stejné aromatické sloučeniny, které dodávají cibuli její typickou chuť, takže jejich snížením by došlo také ke zmírnění charakteristické chuti a vůně cibule. Je to něco za něco: kdo si chce vychutnat cibuli se vším všudy, musí vydržet i trochu toho pálení a slz.

Podobně extrémní ochrana je asi vzácná, ale citlivější lidé používají třeba brýle nebo štít.

Více z Zajímavosti

Tajemství tenkých jehliček: Jak funguje akupunktura?

Zajímavosti30.1.2023

Telekineze: Dokážeme ovládat předměty silou myšlenky?

Zajímavosti26.1.2023

Tanči, dokud nezemřeš…

Zajímavosti23.1.2023

Medojed kapský: Černobílý postrach africké savany

Zajímavosti16.1.2023

Snídaně, to je věda!

Zajímavosti12.1.2023

Botland – Obchod pro elektrotechniky

Zajímavosti11.1.2023

Chození „po ohni“: Superschopnost pro každého, nebo podvod?

Zajímavosti9.1.2023

5 kultovních hororů: Dnes strachy neusnete!

Zajímavosti5.1.2023

Bunga, bunga: Jak parta studentů napálí britské námořnictvo

Zajímavosti2.1.2023
Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Regina Rázlová jako na houpačce! Kdy z ní seskočí?
nasehvezdy.cz

Regina Rázlová jako na...

Herečka Regina Rázlová (75)...
Church of Euthanasia: Planetě chtějí ulevit sebevraždou
enigmaplus.cz

Church of Euthanasia: Planetě...

Sekty jsou uzavřená společenství, do nichž...
Zaplatil si Masaryk vraždu Lenina?
epochaplus.cz

Zaplatil si Masaryk vraždu...

Zarputilý ruský revolucionář Vladimir Iljič Lenin není...
Nový Falkensteiner Hotel Montafon: Ekologie. Hory. Ochrana přírody.
iluxus.cz

Nový Falkensteiner Hotel...

Ekologie. Hory. Ochrana přírody. Tři kvalitní...
Krásné pražské zahrady: Které jsou otevřené celoročně?
epochanacestach.cz

Krásné pražské zahrady: Které...

Možná to nevíte,...
Kuře s chorizem a bramborami
tisicereceptu.cz

Kuře s chorizem a bramborami

Chorizo /čorízo/ je typický španělský salám, který...
V manželově náruči je nejlépe
skutecnepribehy.cz

V manželově náruči je nejlépe

Po druhém dítěti jsem to už nevydržela....
Designový klenot Českého lesa
rezidenceonline.cz

Designový klenot Českého lesa

Blahodárný klid hlubokých lesů chodského...
Stojí za první metropolí v Mexiku bájní lidé z Atlantidy?
epochaplus.cz

Stojí za první metropolí v...

Sedmnáct kamenných hlav uprostřed džungle jen tak...
Nečekaný a drsný rozvod kvůli alkoholu?
nasehvezdy.cz

Nečekaný a drsný rozvod...

Prošli si společně...
Filip Tomsa: „Jsem víc táta než herec“
panidomu.cz

Filip Tomsa: „Jsem víc táta...

Kluk z vesnice, který snil o tom, že bude...
Potvrzeno: Mořští pavouci si umějí obnovit ztracenou končetinu!
21stoleti.cz

Potvrzeno: Mořští pavouci si...

Členovci, ke kterým patři pavouci, stonožky či krabi,...