Zajímavosti

Prosím alkohol, ale bez alkoholu!

Prosím alkohol, ale bez alkoholu!

Víte, proč pijeme alkohol? Někdo kvůli povznášejícímu pocitu, který nám navodí ethanol. Jiní zase milují chutě a vůně konkrétních nápojů, jako jsou pivo nebo víno. Zkuste ale z nich odebrat alkohol. Není to ono, že? Právě ona specifická chuť ethanolu je kořením každého nápoje z hroznů, chmelu a jiných surovin. Když tedy milujeme alkohol, proč se vyrábí nealkoholický „alkohol“?

A jak to probíhá?

Středověké slabé pivo

Jako první ze zástupců nealkoholického alkoholu spatří světlo světa pivo, a to už ve středověku. Tehdejší klášterní pivovary na území Belgie mají záznamy o výrobě takzvaného „slabého piva“. To má v průměru kolem 2–3 % ethanolu. Je to sice méně, než má dnešní desetistupňový mok, ale dopravním policistům byste to vysvětlovat asi nechtěli.

Dnešní standard u nás, ale například i v Americe je totiž 0,5 %, jiné země ho mají ještě nižší. Skutečné „nealko“ pivo se objevuje až kolem roku 1919 na území Spojených států, kvůli zavedení prohibice. Tu pravou výrobu rozjedou po skončení 2. světové války Švýcaři a Němci. Druzí jmenovaní začnou experimentovat i s nealkoholickým vínem, a to už na začátku 20. století.

Chvilku se těší oblibě, ale pak upadá v zapomnění.

O své slovo se začne hlásit až v poslední době, stejně, jako nejmladší člen nealkoholického alkoholu, a to sekt.

Naměří-li alkohol tester více než 0,2 promile, už to na kapky proti kašli nesvedete

Var všechno zničí

Jak se takový nealkoholický nápoj připravuje? Například příprava piva je v podstatě totožná s běžným vařením. Zahrnuje šrotování, míchání sladu s vodou, chmelení i fermentaci. Namísto dozrávání a stáčení je však nápoj povařen ještě jednou, aby se dosáhlo odpaření alkoholové složky. U vína platí obdobný postup, var přichází po lisování a kvašení.

A právě tento krok znamená pro spousty pivařů a milovníků hroznů zásadní problém – tepelná úprava navíc totiž zásadně zamíchá s chutí všech složek a výsledný produkt se zdá slabý, bez bukétu nebo aroma. Proto se postupně zavádějí další procesy, která by měly zachovat chutě původních nápojů. Pomáhá například reverzní osmóza, kdy se využívá speciální membrána oddělující molekuly alkoholu.

Dnes také existují moderní technologie, které zabrání vzniku většího množství alkoholu hned na počátku procesu.

Řidič by si měl dát pozor i na to, kolik nealkoholického alkoholu vypije – i to mu totiž může zvýšit hladinu alkoholu v krvi.

Na nealko se nevymluvíte

I přes všechny postupy v nealkoholickém alkoholu přeci jenom nějaký zbytek ethanolu zůstane. Pokud by například vypilo půl litr nealkoholického piva dítě o váze 20 kg, v jeho krvi by se to už odrazilo. S dospělých takové malé množství většinou nic neudělá. Problém může nastat, když by například řidič klopil do sebe jedno nealkoholické pivo za druhým a pak sedl za volant.

Existuje hned několik případů, kdy policisté naměří alkohol u řidiče, který se dušuje, že požil jen nealkoholické pivo.

V tom případě má ale smůlu, na etiketě těchto nápojů je totiž jasně napsáno, že mohou obsahovat ethanol.

Nealkoholické pivo se vyrábí stejně jako to alkoholické, jen se nakonec povaří.

Více z Zajímavosti

Ve stínu tajných služeb: Zápletka finského seriálu se začíná zamotávat

Zajímavosti27.9.2021

Smutná neděle: Písnička, která je na mašli

Zajímavosti27.9.2021

Hora Kailas: Nepokořená duše Tibetu

Zajímavosti23.9.2021

Mercusys: Moderní technologie za rozumnou cenu

Zajímavosti22.9.2021

Jasuši Nagao: Vražda v přímém přenosu

Zajímavosti20.9.2021

Zajímavosti o němčině, které jste nevěděli

Zajímavosti20.9.2021

Studium jazyků v Praze: Zlepšete své jazykové dovednosti

Zajímavosti18.9.2021

Princezna Margaret: Rebelka s divokým nočním životem

Zajímavosti16.9.2021

Magazín 21.století skládá poctu Mezinárodnímu dni ochrany ozónové vrstvy

Zajímavosti16.9.2021
Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Skrývá před veřejností své těhotenství?
nasehvezdy.cz

Skrývá před veřejností své...

Herečka JITKA ČVANČAROVÁ...
Odpad! A zase odpad! Kam s ním?
panidomu.cz

Odpad! A zase odpad! Kam s...

Už v dobách slavného fejetonu Jana Nerudy se řešila...
Sothys Paris představil inovativní noční péči
iluxus.cz

Sothys Paris představil...

Nádherná a pružná pleť je nejlepším módním doplňkem ženy....
Proč komunisté přejmenovali město Zlín na Gottwaldov?
epochaplus.cz

Proč komunisté přejmenovali...

Zatímco v Sovětském svazu se v době...
3x pacienti, kteří se z bezvědomí probudili se skrytým talentem
enigmaplus.cz

3x pacienti, kteří se z...

Lidský mozek je neuvěřitelně složitý mechanismus, který věda...
Festival v Altamontu se zvrhnul ve vlnu násilností a skončil vraždou
epochaplus.cz

Festival v Altamontu se zvrhnul...

Legendární festival ve Woodstocku v roce 1969 se...
Má za hokejistu náhradu?
nasehvezdy.cz

Má za hokejistu náhradu?

Vypadá lépe než kdy...
Dívka z obrazu mě zachránila
skutecnepribehy.cz

Dívka z obrazu mě zachránila

Ze spaní mě probudila neznámá...
Šviháním k rychlosti
21stoleti.cz

Šviháním k rychlosti

Nedávná studie, při které vědci využili...
Raz, dva, tři, čtyři… The Wave!
rezidenceonline.cz

Raz, dva, tři, čtyři…...

Při pohledu z ulice Mornigside ve Venice,...
Zlín: Baťa všude, kam se podíváš
epochanacestach.cz

Zlín: Baťa všude, kam se...

Východomoravská metropole...
LEPŠÍ.TV? Televize pro opravdové gurmány!
tisicereceptu.cz

LEPŠÍ.TV? Televize pro...

Recepty i televizní hvězdy na jednom talíři! Jako by se...