Zajímavosti

První chipsy servíruje kuchař jako pomstu

První chipsy servíruje kuchař jako pomstu

Neumíme si bez nich představit sledování filmu. Přijdou k chuti v hospodě i na párty. V takové chvíli křupavému zvuku neodolají ani ti, kteří plátky brambůrek, smažených v poctivé lázni oleje, nemusí. Dietologům však hrůzou vstávají vlasy na hlavě.

Američan George Speck (1824–1914) s indiánskou a afroamerickou krví, který si brzy začne říkat George Crum, miluje lov. Když ale pozoruje, jak jeho pracně ulovenou divokou zvěř dokážou někteří kuchaři kulinářsky zprznit, postaví se ke sporáku raději sám. Majitel restaurace na severovýchodě New Yorku, kde George pracuje, je nadšený vytříbenými chutěmi mladého chlapce. Z lovce se stává kuchař, o jehož experimentální kuchyni se mluví široko daleko. Díky svému věhlasu brzy povýší a přesune se do kuchyně luxusního hotelu Moon´s Lake House Saratoga Springs ve státě New York. Netuší, jak moc mu tato práce změní život.

Za jejich vynálezem stojí Američan George Speck, který už neví, jak si má poradit s náročným zákazníkem.

Jenom samé brambory!

Nastává 24. srpen roku 1853, den jako každý jiný. Crum servíruje hostům své vybrané speciality, když najednou přijde netradiční objednávka na francouzské brambory. George Crum je sice uvaří podle svého nejlepšího svědomí, ale náročný host je silně znepokojen: „Ty brambory jsou moc silné,“ posílá vzkaz po číšníkovi. George Crum s nechápavým pohledem připraví tenčí verzi francouzských brambor. Host opět není spokojen a lamentuje, že kvůli síle brambor nerozezná další chutě pokrmu. „Necítím ani to koření, jen brambory, brambory,“ čílí se. George se nevzdává a krájí opravdu tenké brambůrky. Jenže ouha. Subtilní kousky se ve vodě rozpadnou. „Co budeš dělat?“jsou zvědaví kolegové.

Podle jiných teorií usmaží první brambůrky Kate Wicksová, která v kuchyni také pracuje.

Hm, vynikající

Experimentátor Crum se nevzdává. Celou porci vhodí na pánev s netrpělivě bublajícím olejem. Tenoučké plátky hostovi ještě schválně přesolí, aby bylo cítit i něco jiného než ty brambory! Po prvním křupnutí brambůrků v ústech věčného stěžovatele všichni netrpělivě čekají jeho reakci. „Vynikající! To je nějaká místní specialita?“ překvapí host. Není, ale od této doby se stane. Na menu dostane čestný název Saratoga Chips. Obliba brambůrků roste do závratných výšin a Crum si v roce 1860 otevírá svoji vlastní restauraci s názvem Crum´s House, která funguje následujících 30 let!

Šustí to, křupe to, chutná to. Letos oslavily brambůrky už své 166. narozeniny!

Proti gustu…

Během půl století se pokrm rozšíří po celých Spojených státech. V roce 1895 se brambůrky začnou prodávat v obchodě, ve 20. letech minulého století nahradí ruční krájení brambor strojová výroba. První celonárodní značka v USA vznikne v roce 1932, kdy ji založí podnikatel Herman Lay (1909–1982). Dnes existuje nepřeberné množství chutí a tvarů. Zatímco ve Spojených státech se těší oblibě hlavně solené a s příchutí barbecue, v Kanadě je oblíbená jalapeňos příchuť, v Británii netradiční octová a u nás vítězí slaná varianta!

Více z Zajímavosti

Žvýkačková zeď v Seattlu: Umění, ze kterého se zvedá žaludek

Zajímavosti28.5.2020

Večeře pro náročné: Superburger i 23kilová pizza!

Zajímavosti25.5.2020

Úžasné Ziegfeld Girls: Krása, jakou svět ještě neviděl!

Zajímavosti20.5.2020

Hororová dieta: Neběhejte, třeste se!

Zajímavosti18.5.2020

Je vaše dítě závislé na mobilu? Pošlete ho na odvykačku!

Zajímavosti14.5.2020

Dálkové ovládání: Lenoch i infračervené oko!

Zajímavosti11.5.2020

Nevšední dětství: Malé krásky vydělávají miliony!

Zajímavosti7.5.2020

Tajemný Coral Castle: Je to vůbec možné?

Zajímavosti4.5.2020

Prosklený Paj-lung: Svezte se k nebesům výtahem!

Zajímavosti30.4.2020
Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat