Rychlé, chutné, křupavé – Rybí prsty sice jako první uvede na trh americká společnost, ale je to nefalšovaný britský vynález, často považovaný za jeden ze symbolů Spojeného království…Není to však výdobytek moderní doby, první zmínky o tomto pokrmu jsou staré 125 let.
Termín rybí prsty (fish fingers) je poprvé zmíněn v receptu v populárním britském časopisu Tamworth Herald v sobotu 30. června 1900. Článek předkládá tehdejším hospodyním návod, jak mohou vyrobit chutný rybí pokrm.
Co s těmi zbytky?
Podle něj stačí najemno nasekat uvařenou rybu, smíchat s trochou vařené rýže, dochutit pepřem, solí a mletou petrželkou a přidat bílek.
Hmotu vytvarovanou do válečků je pak třeba namočit do rozšlehaného vejce, obalit ve strouhance a osmažit v rozpáleném tuku do zlatohnědého odstínu. Potravinové restrikce během obou válek a po nich dále rozšíří spotřebu rybích prstů.
V polovině 20. století jsou pak rybářské společnosti schopné lovit velké množství ryb díky moderním technologiím a metodám rybolovu. Při jejich zpracování ale zůstává hodně zbytků, které by byla škoda nevyužít.

Konec plýtvání
A právě rybí prsty nabízejí možnost, jak zužitkovat ty části ryb, které by jinak přišly nazmar…Proces mletí rybího masa, jeho formování do pravidelných tvarů, následné obalení ve strouhance a zmrazení umožní nejenom snížit plýtvání rybím masem, ale také reaguje na měnící se životní styl spotřebitelů.
Po druhé světové válce roste poptávka po rychlých a snadno připravitelných jídlech a rybí prsty, které stačí jen rychle tepelně upravit, ideálně zapadají do tohoto trendu.
Jako první zahájí komerční výrobu americká společnost Gorton-Pew Fisheries, která svůj výrobek vytvaruje do válečků a nazve ho fish sticks (rybí špalíky nebo hůlky).
Ve Spojeném království jsou rybí prsty poprvé uvedeny na trh ve své klasické podobě hranolů v roce 1955 společností Birds Eye.

Račte si vybrat!
Protože je v té době nadbytek sleďů, firma se rozhodne nabídnout zákazníkům prsty z tresky i ze sledě. I když se očekává, že vyhrají sledi, opak je pravdou a treska zvítězí na celé čáře.
Výrobek dostane jméno Battered Cod Pieces (Obalované kousky tresky), než z ankety mezi pracovníky firmy vzejde nový název, a sice Fish fingers. Rybí prsty se rychle stanou mezinárodním fenoménem.
V jednotlivých zemích jsou přizpůsobeny místním chutím a preferencím, ale základní koncept zůstává stejný. Jejich popularita také vede k experimentování s různými druhy ryb.
Zatímco tradičně se používala treska, dnes najdeme rybí prsty vyrobené i z lososa, tuňáka a dalších druhů ryb…A také nejde už jen o mleté ryby, ale můžeme si koupit i výrobky z celých kousků masa, s celozrnnou strouhankou, v těstíčku nebo s přídavkem zdravých tuků.
