Zajímavosti

Snídaně, to je věda!

Snídaně, to je věda!

Pivo, cibule a chleba. Taková by nejspíš byla vaše snídaně, kdybyste žili ve starém Egyptě. Každý den před odchodem do práce, třeba na stavbu pyramidy. Pokud chcete něco jiného, zaskočte si do Říma – tam dostanete obilnou kaši (tzv. puls) z pšeničných klasů vařených ve vodě, často i se zeleninou či kousky masa.

Ani Řekové se neodbývají. Už Homér se v 8. století před Kristem zmiňuje o jídle zvaném ariston, přijímaném krátce po východu Slunce, které je opět určeno hlavně manuálně pracujícím. Aby celou denní šichtu zvládli bez vyčerpání!

A co ti ostatní? Ti by měli být s prvním jídlem dne střídmější, jak to platí i po celou dobu středověku. Hlavně církev se na bohatou snídani dlouho dívá jako na obžerství!

Snídaně jako ve Francii. Croissant můžete nahradit bílou bagetou s máslem a džemem.

Konec půstu!

S příchodem průmyslové revoluce se mnoho dělníků stěhuje do měst. V továrnách stále více lidí pracuje od časného rána. A potřebují se tedy pořádně nasnídat! Postupně se stane snídaně normálním zvykem pro všechny, od ostatních jídel se však zatím moc neliší.

Lidé snídají maso, ryby, pečivo i alkohol. Třeba v Americe nechybí vejce, ústřice, pečená kuřata či hovězí steaky! S příchodem sedavějšího městského života však už tyto snídaně nejsou ideální.

„Zbytečně zatěžujte svůj trávicí systém,“ varuje v první polovině 19. století americký dietní reformátor Sylvester Graham (1792–1851). Doporučuje svůj křehký chléb bez kvásku, z pšeničných otrub a žitné mouky. Takzvanou Grahamovou mouku si oblíbí i James Caleb Jackson (1811–1895) a v roce 1863 z ní vytvoří první snídaňové cereálie zvané granula.

Počátky typické anglické snídaně sahají až k roku 1800. Tehdy je hlavním jídlem dne.

Snídat, či nesnídat?

„Snídaně je nejdůležitější část dne,“ ozývá se ze strany odborníků v podstatě po celé 20. století „Bez snídaně vám bude chybět energie!“ „Bez snídaně nemůžete zhubnout, protože se nenastartuje váš metabolismus!“ Anebo: „Kdo nesnídá, ztrácí svalovou hmotu!“

Buďte v klidu, nejnovější vědecké výzkumy většinou naznačují, že to všechno je nesmysl! V roce 2014 například vědci z univerzity v Birminghamu nechají několik týdnů vynechávat snídani skupinu lidí, která se snaží zhubnout.

Na jejich metabolismus to nemá žádný vliv! Ovšem pozor, vědci z Harvardu z porovnávání zdravotních dat několika tisíc nesnídajících mužů zas dojdou v závěru, že mají až o 27 % vyšší riziko infarktu! Často vám také odborníci budou tvrdit, že vliv snídaně na celkové zdraví nijak významný není.

Brazilské sýrové bochánky se k snídani podávají teplé, ideálně přímo z trouby.

Co si dáte?

Hlasujete přes to vše pro pořádnou snídani? Souhlasí i lidé z řady zemí světa, kde je snídaně neodmyslitelnou částí kultury. Zatímco v Anglii čekáte slaninu, smažená vejce, houby, fazole či párky, v Japonsku vám donesou rýži, polévku miso a grilovanou rybu.

Ve Franci je to jednodušší, dáte si prostě bagetu a kávu. Milovníci pečiva si pochutnají i v Brazílii, kde se snídají malé kulaté koláčky s kousky sýra (pão de queijo). A pokud jste na sladké, v Nizozemsku vám přijde vhod chléb posypaný čokoládovou rýží či barevnými kuličkami.

Je libo něco nevšedního? V Peru zkuste tradiční tygří mléko (leche de tigre), šťávu připravenou ze syrové ryby. Na zvláštní ranní nápoj narazíte i v Himalájích – čaj s rozpuštěným máslem z jaka.

Tradiční japonská snídaně připomíná spíš oběd. Představuje skutečnou nálož energie.

Více z Zajímavosti

Zapovězený Hadí ostrov: Smrt tu číhá na každém kroku!

Zajímavosti25.5.2023

Charlotte Cordayová: Vraždou Marata chce zachránit národ!

Zajímavosti22.5.2023

Vodní dráček Axolotl: Věčné dítě, které umí zázraky!

Zajímavosti17.5.2023

Tajuplná Éllóra: Největší náboženský komplex světa?

Zajímavosti16.5.2023

Od oříšků po kakao. Odkud se berou dobré ingredience v čokoládě?

Zajímavosti14.5.2023

6 tipů, jak vylepšit výkon vašeho počítače

Zajímavosti12.5.2023

Čistíte si špatně zuby? Hrozí vám Alzheimer, rakovina i mrtvice!

Zajímavosti11.5.2023

Šok z tvrdé reality: Co je to Pařížský syndrom?

Zajímavosti4.5.2023

William Shatner: Z filmového astronauta se stane ten skutečný

Zajímavosti27.4.2023
Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Paranormální jevy v policejních archivech: Záhadné jevy vyšetřují i muži zákona!
enigmaplus.cz

Paranormální jevy v policejních...

Nevysvětlitelný hluk, neznámé síly vrhající předměty...
Kam s ubrousky v autě
panidomu.cz

Kam s ubrousky v autě

Také máte potíž, kam si do auta uložit...
Supermasivní černá díra ve vzdálené galaxii funguje jako hvězdná antikoncepce
21stoleti.cz

Supermasivní černá díra ve...

Galaxie GS-9209 se nachází předlouhých 25 miliard...
Vybírá si Batulková mezi dvěma muži?
nasehvezdy.cz

Vybírá si Batulková mezi...

Vypadá to, že DANA BATULKOVÁ (65)...
Bulgari Laguna Blue: Největší modrý diamant v historii šperkařských kreací Bulgari
iluxus.cz

Bulgari Laguna Blue: Největší...

Unikátní diamant Bulgari Laguna Blue, osazený...
MUZEUM HISTORICKÝCH NOČNÍKŮ A TOALET.
epochanacestach.cz

MUZEUM HISTORICKÝCH NOČNÍKŮ...

Návštěva muzea...
Jelení ragú
tisicereceptu.cz

Jelení ragú

Jelení na guláš koupíte i předem nakrájené. Místo...
High Fashion v architektuře: Dům, kde bydlí
rezidenceonline.cz

High Fashion v architektuře:...

V jedné z nejluxusnějších čtvrtí kalifornského Los...
Veleskokan goliáší: Živoucí fosílie
epochaplus.cz

Veleskokan goliáší: Živoucí...

Má stejně velké oči jako člověk, váží podobně...
Uvězněná duše v domě
skutecnepribehy.cz

Uvězněná duše v domě

Nedokázala jsem si vysvětlit, odkud se...
Kdo si bude jednou užívat její vydělané miliony?
nasehvezdy.cz

Kdo si bude jednou užívat...

DANIELE KOLÁŘOVÉ (76) se po...
Proč císař Karel V. pohrdl šálkem čokolády?
epochaplus.cz

Proč císař Karel V. pohrdl...

Co mi to podáváte za příšerný nápoj? Je...