Zajímavosti

Umami: Tajemství páté chuti

Umami: Tajemství páté chuti

Dort je moc sladký, chipsy moc slané, čaj příliš hořký a citron ukrutně kyselý. A co je moc umami? Dnes již oficiální pátá chuť byla na našem jazyku odjakživa, i když náš mozek na ni ještě úplně zvyklý není…

Chřest, rajčata, maso a sýry. Poměrně odlišné potraviny přesto mají cosi společného! „Je to někde v chuti…“ láme si hlavu nad talířem japonský chemik Kikunae Ikeda (1864–1936) a v roce 1908 dojde k zajímavému zjištění.

Ona podobná příchuť se ještě zvýrazní, když tyto potraviny přidáme k Dashi – vývaru ze sušených ryb a mořských řas kombu.

Najednou je mu to jasné! To záhadné „něco“ je chuť kyseliny glutamové či jejích solí, glutamanu sodného a draselného. A ať to zní jakkoliv vědecky, tuto chuť vnímáme velmi jednoduše. Prostě nám chutná!

Kikunae Ikeda odhalí podstatu tajemné chuti umami! A vymyslí, jak ji uměle napodobit.

Nejen z Japonska

Aby Ikeda novou chuť odlišil od ostatních, dá jí jméno. Rodí se tedy umami, což v japonštině znamená něco jako „lahodný“ nebo „delikátní“ (umai). Chuť samozřejmě nová není, gastronomie ji zná už dávno před Japonci, kteří si libují v pokrmech z mořských řas.

Umami jedli již staří Římané, a to v proslulé rybí pastě zvané garum. Ta pravá umami sláva ale přijde až po Ikedově objevu. Ten začne chuť i uměle napodobovat a vynalezne známý ochucovač glutamát sodný.

A že je umami chutí se vším všudy, nakonec potvrdí vědci v roce 2000. Objeví totiž, že ke vnímání kyseliny glutamové v jídle skutečně máme speciální chuťový receptor (taste-mGluR4).

Jaká tedy je?

Že si pořád tu umami chuť nedovedete představit? Údajně jí pozná každý, jen se těžko popisuje, protože pro ni nemáme slova. Není sladká, slaná, hořká ani kyselá – pokud bychom ji chtěli stručně charakterizovat, tak možná „velmi výrazná“.

Jakmile se nachází v jídle, ucítíte v ústech jakousi velkou intenzitu chuti. Nejen hned po snědení sousta, ale i dlouho poté!

Glutamát sodný dělá jídlo chutnější. Jsou jím nadupané polévkové bujony či koření.

A v čem hledat?

Není nutné hned házet do jídla bujón s umělý glutamátem sodným. Pátá chuť vzniká především tam, kde došlo k fermentaci či jinými slovy kvašení. Umami explozí je třeba sójová omáčka, jejímž základem je fermentovaná sója.

Chuť ale roste i sušením, uzením či zráním, a tak výrazně umami chutná španělské chorrizo, parmazán, plísňové sýry, sušené houby či hodně zralá rajčata. Pozadu pak nezůstává ani špenát, celer, olivy, ančovičky, lanýže, jakémkoliv sušené maso či zelený čaji. A dokonce umami najdeme i v mateřském mléce!

Umami nechybí v plísňovém sýru. Čím déle zraje, tím je chuť výraznější.

Otočte chuť na maximum!

Vlastně je to takový kulinářský zázrak. Když cokoliv s umami přidáme do jídla, zvýrazníme základní chuť celého pokrmu! Zkrátka čím víc umami, tím lepší, ovšem platí jedno pravilo. Suroviny s umami je třeba kombinovat s těmi, které tuto chuť obsahují také!

Pokud chcete naopak zvýraznit samotnou umami chuť, přidejte kyselé, třeba citron nebo limetku. Ke skvělé chuti získáte ještě bonus navíc – podle odborníků díky umami přidáte do jídla až o 20 % méně soli! Pokud si však dáte jen umělý glutamát sodný, tam už tom se zdravotními účinky pokulhává.

Více z Zajímavosti

Princové z Toweru: Skončily jejich kosti pod schodištěm?

Zajímavosti29.2.2024

Co je to Business Intelligence?

Zajímavosti28.2.2024

Cítím to v kostech! Jak naše tělo reaguje na počasí?

Zajímavosti26.2.2024

Nelítostná smrt Gianniho Versace: Proč musel zemřít slavný návrhář?

Zajímavosti22.2.2024

Loď svobody: Plovoucí město, kde by chtěl žít každý

Zajímavosti19.2.2024

Indiánský lapač snů: Opravdu zahání zlé energie?

Zajímavosti15.2.2024

Kufr pro blázny? Přeci ten na kolečkách!

Zajímavosti12.2.2024

Anglická Jedová zahrádka: Radši ani nepřivonět!

Zajímavosti8.2.2024

Minipůjčka je připravena každý den v týdnu

Zajímavosti6.2.2024
Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Janis Joplin: Heroin přivede soulovou královnu do hrobu
epochaplus.cz

Janis Joplin: Heroin přivede...

Na hudební scéně 60. let, které dominovali téměř...
Bill Clinton: Orální sex podle Bible prý nepovažuje za nevěru
epochaplus.cz

Bill Clinton: Orální sex podle...

V létě roku 1995 přichází do Bílého...
Přesnější a úspornější ložiska využijí divadelní točny i špičkové teleskopy
21stoleti.cz

Přesnější a úspornější ložiska...

První ložiska, tedy součásti, které snižují tření,...
Domácí piškotová roláda
tisicereceptu.cz

Domácí piškotová roláda

Než nanesete na těsto krém, potřete ho...
Den v růžovém na zámku Doudleby nad Orlicí 22.6.2024
epochanacestach.cz

Den v růžovém na zámku...

Premiéra na zámku Doudleby nad Orlicí – skvělá...
Provětrejte peřiny
panidomu.cz

Provětrejte peřiny

Přikrývky, polštáře používáme každý den, a tak si...
Co ve skutečnosti stojí za katastrofálními požáry v Kalifornii?
enigmaplus.cz

Co ve skutečnosti stojí za...

4. prosince 2017 zažehne jiskra poblíž...
Legenda v novém kabátě: Prim Orlík 2024
iluxus.cz

Legenda v novém kabátě: Prim...

Rok 2024 se ponese v duchu hodinářských legend....
Pan Neznámý po jejím boku! A kdo jsou ti další sympaťáci?
nasehvezdy.cz

Pan Neznámý po jejím boku! A...

Herečka Alžběta Malá (26)...
Kdo se mu snaží přebrat ženu?
nasehvezdy.cz

Kdo se mu snaží přebrat ženu?

Zdálo se, že pokud se...
Starám se o cizího chlapa!
skutecnepribehy.cz

Starám se o cizího chlapa!

Neměla jsem štěstí na muže, proto jsem...
Populární a funkční screeny
rezidenceonline.cz

Populární a funkční screeny

Představují moderní řešení ochrany interiéru před přílšným...