Zajímavosti

Nový trend v pohřbívání? Lidský kompost!

Nový trend v pohřbívání? Lidský kompost!

Klasický pohřeb, nebo kremace? Ještě je tu další možnost, a to nechat lidské tělo volně se přeměnit v úrodnou zem. Aby dokonale splynulo s přírodou.

Při klasickém pohřbu je mnohdy využíváno nejrůznějších chemikálií, aby rozklad těla započal co nejpozději. A všechny tyto látky, které se pak dostanou do země, pochopitelně příliš ekologické nejsou. Je tedy pro životní prostředí lepší kremace? Nejspíš o moc ne, protože spálením každého lidského těla se do atmosféry dostanou zbytečné kilogramy oxidu uhličitého.

Hřbitovy navíc zabírají stále více místa a do nekonečna se rozšiřovat nemohou. Co tedy bude dál? Všechny tyto nedostatky řeší zcela nová cesta – využití přírodních a spontánních procesů k tomu, aby se tělo proměnilo na „kompost“! Neboli na čistou, naprosto ekologickou úrodnou zeminu, na níž nepoznáte, že byla někdy člověkem. Zní to jako nějaká bláhová vize? Vůbec ne.

Kompostování je jako legální způsob nakládání s lidským tělem uznáváno třeba ve Švédsku a nově i v jednom ze států USA, ve Washingtonu. Kompostovat se v Americe ještě nezačalo, ovšem na vše jsou již připraveni.

Na konci roku 2019 tu společnost Recompose a architektonické studio Olson Kundig představuje první lidské kompostiště na světě!

V moderním pohřebním sále ve Washingtonu proběhne poslední rozloučení v čistém souladu s přírodou

Moderní včelí úl

Rozhodně to nevypadá jako krematorium nebo tradiční pohřební síň. Jakási zastřešená zahrada plná zeleně vyniká moderním vzhledem a čistým originálním designem. Hlavní roli tu hraje stěna připomínající včelí úl, složená asi ze 75 ocelových, opakovaně využitelných nádob ve tvaru šestiúhelníku. Do této buňky se vloží tělo zemřelého a přikryje dřevěnými štěpkami či dalším přírodním materiálem.

Nádoba se uzavře a pak už není třeba dělat nic. Ke své práci nastoupí bakterie a zahájí proces označovaný jako „přirozená organická redukce“. Díky dokonalému mikroklima se tělo šetrně rozloží a zhruba za 30 dní zcela promění v přibližně metr krychlový organické půdy.

Tu pak stačí jen zbavit případných umělých součástí, jakou jsou třeba kardiostimulátory, zubní plomby či náhradní klouby.

V kompostovací schránce se tělo přirozeně promění v úrodnou zem přibližně za 30 dní.

Za mrtvého vyroste strom

Funkčnost nové metody otestovali vědci z Washingtonské univerzity již v roce 2018 na tělech šesti dobrovolných dárců. Těla se rozložila včetně kostí a zubů, bakterie zničily zbytky léků či většinu patogenů. Zda ale zničí opravdu všechny nebezpečné nemoci, na to zatím důkazy schází. Tudíž pokud někdo zemře třeba na ebolu, tento způsob pohřbu se pro něj zatím nehodí.

Zákon o kompostování by měl ve Washingtonu vstoupit v platnost letos v květnu a s praxí se začne nejpozději v průběhu příštího roku. Cena se zatím odhaduje na 5500 dolarů na osobu, v přepočtu asi 125 000 Kč. Náklady za klasický pohřeb ale bývají pro Američany často ještě vyšší. A co se vlastně stane s onou hlínou, která po zesnulém zbude?

Ta může pomoci například k zalesňování poškozených přírodních oblastí. Rodina si ji ale může samozřejmě odnést domů a použít třeba na zahradu, k zasazení květin nebo stromu.

A vyhaslý život se tak stane životem novým.

Areál nabídne asi 75 ocelových nádob, které budou po rozložení těla použitelné znovu.

Více z Zajímavosti

Tajemný případ Hazel Drewové: Vražda, která inspiruje Twin Peaks

Zajímavosti23.3.2023

Mrazivá záhada z Barbadosu: Rakve, které se pohybují

Zajímavosti20.3.2023

Památníčky si lidé vytváří už 400 let!

Zajímavosti16.3.2023

Parkur pod lupou: Kůň za čtvrt miliardy a české zaprášené zlato

Zajímavosti13.3.2023

Do Belgie za pivem i poznáním

Zajímavosti10.3.2023

Koloběžka: Vynález z předměstí

Zajímavosti9.3.2023

Rozkošná kočkokrysa quokka: Nejlepší obrana? Sežer moje mládě!

Zajímavosti6.3.2023

Banánová slupka: Likviduje bolest, špínu i bradavice!

Zajímavosti2.3.2023

Tour de France: V prvním ročníku dorazí do cíle jen 21 cyklistů

Zajímavosti27.2.2023
Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Kuchyňské ostrůvky a jejich možnosti
rezidenceonline.cz

Kuchyňské ostrůvky a jejich...

Kuchyňské ostrůvky jsou již běžnou součástí mnoha...
Pardubický kraj Vůně perníku, úsměv loutek a UNESCO
epochanacestach.cz

Pardubický kraj Vůně perníku,...

Ačkoli patří k těm menšímv...
Naši maminku sprostě podvedl
skutecnepribehy.cz

Naši maminku sprostě podvedl

Moje maminka byla naivní a důvěřivá. Když jsme jí se...
Ve středověku si Češi pochutnávali i na květinových koláčích
epochaplus.cz

Ve středověku si Češi...

jedla hlavně chléb s cibulí a zapíjela to vodou....
Recepty ze spíže
panidomu.cz

Recepty ze spíže

Někdy je třeba uvařit z pár ingrediencí,...
Zeleninový kuskus s krevetami
tisicereceptu.cz

Zeleninový kuskus s krevetami

Suroviny 250 g mražených krevet 2 hrnky...
Klara Rott The Spa v representativních prostorách hotelu Andaz
iluxus.cz

Klara Rott The Spa v...

Lifestylový hotel Andaz Prague, unikátní místo...
Odloudí nakonec Petruchová tátu od rodiny?
nasehvezdy.cz

Odloudí nakonec Petruchová...

Moderátorskou dvojici...
Vanda Hybnerová: Koním rozumím víc než chlapům
nasehvezdy.cz

Vanda Hybnerová: Koním rozumím...

Vanda Hybnerová (54) má v...
Miliardy planetárních vyvrhelů se toulají naší galaxií
21stoleti.cz

Miliardy planetárních vyvrhelů...

Většina dosud známých planet svůj život...
Vrah Armin Meiwes: Hledám muže. Zn. Na jídlo!
epochaplus.cz

Vrah Armin Meiwes: Hledám...

Dva muži, kteří se právě dnes vidí poprvé, společně...
10 nejstrašidelnějších hotelů světa: Přespíte v některém z hotelů hrůzy?
enigmaplus.cz

10 nejstrašidelnějších hotelů...

Mrazivé doteky, ataky strachu, levitující předměty,...