Zajímavosti

Starověká konzerva? Obyčejná kost!

Starověká konzerva? Obyčejná kost!

Co bychom si dnes počali bez konzerv? Plechové nádobky, které nám v netknutém stavu uchovají zeleninu, ovoce, dokonce i omáčky, polévky nebo maso. V dřívějších dobách ale lidé nemají ponětí, jak zakonzervovat nějakou dobrotu, přesto vymyslí něco, co může dnešní konzervě směle konkurovat.

Jsme asi 400 000 let zpátky. Z oblasti východního Středomoří postupně zmizí sloni a lidé si musí zajistit novou formu potravy. Takovou, která bude dostatečným zdrojem kalorií a navíc vydrží dlouho! Jeskynní člověk brzy přijde na to, že obyčejná kost uchová výživně hodnotný pokrm i víc jak dva měsíce!

Prakonzerva z kostí

S objevem přijdou vědci z telavivské univerzity, kteří spolu se španělskými kolegy prozkoumávali kosterní pozůstatky v jeskyni Kesem, kterou najdeme blízko Tel Avivu. V mnohých kostech jsou nalezeny stopy po morku. Na tom by nebylo nic divného, ovšem v případě, kdyby jej lidé konzumovali hned po ulovení. Jak se zdá, předci pochopí, že některé zásoby je lepší si nechat na horší časy.

„Až dosud se zdálo, že lidé snědli morek hned poté, co zvíře ulovili a opekli. Naše studie ovšem dokázala, že lidé maso sice spořádali, ale morek si nechali na horší časy,“ prozrazuje profesor Ran Barkai. Vědec zároveň dodává, že naši prapředci na to šli mazaně. Museli si být vědomí vysoké energetické hodnoty morku, proto si jej nechávali na chvíle, kdy budou potřebovat víc síly.

„Morek je významný zdroj živin, proto byl nezbytnou součástí pravěké stravy,“ přibližuje Barkai. Morek obsahuje cenné proteiny, láká ovšem i bakterie, které jej mohou znehodnotit.

Jak se před nimi chránit?

Máte „energetáky“ za výdobytky dneška? Ty první vzniknou už před statisíci lety.

Daněk je nejlepší

Pračlověk vypozoruje, že stačí kosti pečlivě zabalit do kůže, protože ta čerstvost morku prodlužuje. Opracovaná kůže je totiž jeden z nejlepších izolačních prostředků. Takto zakonzervovaný morek vydrží v kosti až devět týdnů. Barkai prozrazuje, že pro účely „kosterní konzervy“ lidem nejčastěji sloužily pozůstatky z daňka.

Když je pak nouze největší, člověk prostě jen rozdrtí kůstku a vycucne morek. Je to vlastně taková ampulka s energeťákem. Vědci doplňují, že ani po konzumaci morku lidé kosti neodhodí.

S jejich pomocí dokážou impregnovat kůži, změkčit ji, anebo kost využijí jako tětivu k luku.

Pečlivě uchované kostičky s elixírem síly stačí rozlomit a vysát.

Vědci rozluští další záhadu

Během výzkumu se vědcům podaří rozluštit ještě jednu záhadu. Na kostech nohou, v nichž se morek uchovává, jsou znatelné stopy jiných nástrojů než těch, které lidé v této době používají na zpracování masa. Pozůstatky po zásahu těchto pomůcek odpovídají těm nástrojům, které vědci našli před mnoha lety, ale netušili, k čemu je lidé potřebovali.

Objev této konzervace je podle profesora Barkaio dalším důkazem toho, jak byli naši předci vynalézaví. Jak se dokázali dokonale přizpůsobit době, kdy budou bez čerstvé potravy. Nepřímo s tímto poznáním souvisí i skutečnost, že lidé poté začali více cestovat, protože si uměli udělat zásoby.

„Jedná se tak o určitý mezník v přizpůsobivosti člověka,“ pochvaluje si výsledky výzkumu jeho vedoucí Ruth Blascová.

Takto nějak vypadá spižírna našich prapředků.

Více z Zajímavosti

Gangy a rituály zasvěcování: Od facky k vraždě

Zajímavosti16.5.2022

Car-bomba: Největší jaderný výbuch v dějinách

Zajímavosti12.5.2022

Nekončící bouřka, elektrický hurikán i železný déšť

Zajímavosti9.5.2022

Proč nejsou v supermarketech okna?

Zajímavosti5.5.2022

Jan Vermeer: Dívka čtoucí dopis

Zajímavosti2.5.2022

S inspektorem Gentlym do „zlatých šedesátých“

Zajímavosti1.5.2022

Kamikaze: Šílenci, nebo vlastenci?

Zajímavosti28.4.2022

Earth 300: Atomová superjachta jako chrám vědy

Zajímavosti25.4.2022

Vygumuj to!

Zajímavosti21.4.2022
Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Mají v zádech psychopata?
nasehvezdy.cz

Mají v zádech psychopata?

Moderátor Leoš Mareš (46)...
Pikantní kuřecí křidélka
tisicereceptu.cz

Pikantní kuřecí křidélka

Suroviny na 4 porce 1 kg kuřecích křídel 2 lžíce worcesterové...
Sídlo neřesti: V italských Benátkách se hlasitý sex směl provozovat jenom do druhé hodiny ranní
epochaplus.cz

Sídlo neřesti: V italských...

Dáma je v nejstarším řemesle novicka, i proto listuje už notně...
Aby se kočce u vás opravdu líbilo
panidomu.cz

Aby se kočce u vás opravdu...

Zbožňuje pohodlí a teplo. Potřebuje přehled a...
Jak bezpečně ukládat v podzemí oxid uhličitý?
21stoleti.cz

Jak bezpečně ukládat v...

Oxid uhličitý je přirozenou součástí...
Bratr má vše, a já skoro nic!
skutecnepribehy.cz

Bratr má vše, a já skoro nic!

Majetek bývá kamenem úrazu mnoha...
Sultán Murad II. v bitvě u Varny ukořistil hlavu polského krále
epochaplus.cz

Sultán Murad II. v bitvě u...

Janičář Kodja Hazar předává svému vládci kouli...
Komu nakonec skončí herečka v posteli?
nasehvezdy.cz

Komu nakonec skončí herečka...

Hvězda 1. MISE SÁRA...
Čarodějnické procesy nejsou minulostí!
enigmaplus.cz

Čarodějnické procesy nejsou...

Přestože hon na čarodějnice je...
„Orchid House“ Jamese Bonda
rezidenceonline.cz

„Orchid House“ Jamese Bonda

Variace na thajské téma, tak by bylo možné...
MIKULOVSKÉ TAJE A KRÁSY: OBEJDETE JE I PĚŠKY
epochanacestach.cz

MIKULOVSKÉ TAJE A KRÁSY:...

Město Mikulov je ideálním...
„Po práci si rád vychutnám hořkost tonicu Kinley,“ říká Libor Bouček
iluxus.cz

„Po práci si rád vychutnám...

V minulých dnech jsme měli možnost...