Naučte se triky profesionálních cukrářů a rodina bude koukat!
Ozdoba z čokolády je pomyslnou třešinkou na dortu.
Písmena a ornamenty
Čokoládová písmena a nejrůznější ornamenty vytvoříte snadno:
Zdobničku naplňte rozehřátou čokoládovou polevou a pište přímo na místo určení.
Chcete-li dort ozdobit hotovou mřížkou nebo jiným tvarem, rozložte na rovnou hladkou plochu pečicí papír, na něj předmalujte požadovaný tvar a ten pak vyplňte čokoládou pomocí zdobničky. Nechte zatuhnout, jemně sundejte z papíru a zdobte.
Jak na „3D“ mřížku? Sklenku položte na bok a zakryjte pečicím papírem. Nastříkejte na ni mřížku (až po ohyb) a nechte čokoládu zaschnout. Ještě jednou zopakujte – a máte dvě poloviny, které můžete spojit, nebo nechat tak.
Roličky z čokolády
Čokoládové roličky se báječně hodí k dekoraci dezertů. Rozpusťte čokoládu a nalijte ji na plech. Nechte chvilku vychladnout, ale nenechte ji ztuhnout úplně. Pomocí velkého nože pod úhlem 45 ° čokoládu seškrábněte.
Čokoládový pohárek
Opravdu svátečně bude vypadat dezert v jedlém čokoládovém pohárku. Rozpusťte čokoládu.
Na potravinovou fólii nalijte čokoládový kruh a folii položte přes kulatou nádobu, například dno hrnečku nebo skleničky. Nechte zaschnout, odstraňte fólii a zbývá ji jen naplnit a servírovat.
Listy jako pravé
Efektní ozdobu ve tvaru listů vytvoříme úplně snadno pomocí skutečných lístečků: Natrhejte několik čerstvých, nejedovatých listů se silnou strukturou (buk, vinná réva, růže). Omyjte je a měkkým hadříkem lehce osušte. Rozpusťte čokoládu.
Štětečkem ji naneste na spodní stranu lístků. Nechte zaschnout a listy jemně odstraňte.
(Foto: Shutterstock)