Úvod
Věda
Planeta země
Historie
Zajímavosti
Lifestyle
Záhady a napětí
SŮL NAD ZLATO? NAOPAK… OCHUTNÁVEJTE

Už ve starověkém Egyptě či na velkých slavnostech ve středověku znali lidé sílu zlata. To jedlé dodá kulinářským specialitám skutečně luxusní vzhled. A Vánoce či Nový rok jsou svátky, kdy jeho lesku můžeme podléhat naplno. Dopřejte si zlaté odlesky i na talíři…

„Dárky zalichotí i bohům, zlato působí víc než tisíc slov.“

Euripidés

KRÁLOVSKÝ PROŽITEK

V samotném Emirate Palace (Kempinski) v Abu Dhabi se nechali slyšet, že pokud byste měli strávit byť jen hodinu pod střechou tohoto luxusního hotelu, zasvěťte ji vychutnání si Palácového cappuccina, posypaného vločkami z 24karátového zlata.

Podává se výhradně na stříbrném leštěném podnose a má hostům dopřát ten pravý královský prožitek. Pokud máte ale čas i na skutečně luxusní oběd, nepřehlédněte v menu Velbloudí burger, jehož jemné maso je dochucené lokálním kořením.

To se skvěle doplňuje s tradičním tabouleh salátem, arabskými okurkami a hranolky z cizrnové mouky, které jsou spolu s burgerem zdobené 23karátovým zlatem.

Kontakt: Le Café v Emirates Palace, Managed by Kempinski, West Corniche Road, Abu Dhabi, UAE, www.kempinski.com/abudhabi

NEJVÍC ZLATÝCH HVĚZD…

Joel Robuchon je ve světě šéfkuchařů prostě pojem. Francouz, který podle prestižního bedekru Gault Millau získal titul šéfkuchaře století, v současnosti dohlíží na chod restaurací až na 11 různých místech světa.

Koncem roku 2016 se navíc plánují otevřít i další restaurace podepsané Joelem Robuchonem, a to ve městech New York, Miami a Ženeva. Nejcennější ocenění ve světě gastronomie, známé Michelinovy hvězdy, sbírá prakticky neustále.

Momentálně jich má na svém kontě až 33, což je zatím nejvyšší počet v historii, který získal jediný šéfkuchař.

Každá z jeho restaurací nabízí jedinečné luxusní prostředí, vynikající jídlo i oku lahodící servírování. Není se čemu divit, že blyštící se zlato na talíři můžete ochutnat i v jeho ateliérech v Las Vegas, Tokiu, Paříži a dalších významných městech světa.

Kontakt: https://www.joel-robuchon.com

ROMANTIKA NA JEZEŘE

Italská oblast Lombardie je jedním z nejbohatších regionů v celé Evropě, který se může pochlubit nejen překrásnou přírodou, ale i špičkovou kuchyní. Šafránové rizoto patří mezi italskou klasiku, kterou je hříchem neokusit!

A proč si ji nedopřát ve skutečně luxusním provedení? O legendu se postaral michelinský šéfkuchař Gualtiero Marchesi, který je považován za nejlepšího žijícího italského šéfkuchaře vůbec!

Jeho šafránové rizoto, na které položil plátek jedlého karátového zlata, vynášejí gourmeti z celého světa do nebe.

Jeho specialitu „Riso, Oro e Zafferano“ můžete ochutnat například v hotelu Grand Hotel Tremezzo a jejich restauraci La Terrazza s výhledem na nejhlubší evropské jezero Lago di Como.

V případě, že si během svátků chcete užít více módy a kultury, zavítejte do jeho restaurace v Miláně, nazvané Ristorante Teatro alla Scala – Il Marchesini, která se nachází hned vedle slavného operního domu.

Slavné „Riso, Oro e Zafferano“ ( „Rýže, zlato a šafrán“) naleznete v menu za 920 Kč.

Kontakt: https://www.marchesi.it/ristoranti

LEDOVÁ KRÁLOVNA

Restaurace Aquavit v New Yorku se skandinávskou kuchyní a dvěma michelinskými hvězdami si potrpí na tradice, dokonalost a přesvědčení, že zkoušet nové techniky a ingredience se vyplatí. Jde na to však postupně a velmi opatrně. Důvodem může být žena v kuchyni.

Této restauraci totiž vládne šéfkuchařka původem ze Švédska – Emma Bengtsson. V jejím klidném, elegantním duchu se nese i celá atmosféra restaurace. Její zlatou třešničkou večerního degustačního menu je uznávaný dezert Arktické ptačí hnízdo.

Medové hnízdo s čokoládovými větvičkami, mraženými malinami, brownie hlínou a strouhaným tureckým medem zdobeným květinami vás okouzlí sám o sobě, ale ten správný sváteční šmrnc mu dodávají, jak jinak než vločky zlata.

Večerní degustační menu šéfkuchařky si můžete objednat za 3735 Kč na osobu, v případě párování s víny za 6867 Kč na osobu.

Kontakt: www.aquavit.org

LÁSCE NA STOPĚ

Pokud jste skutečným milovníkem vánoční atmosféry a filmu Lásce na stopě s Johnem Cusackem a Kate Beckinsale, bylo by doslova hříchem nepředstavit vám i restauraci Serendipity a její nejdražší zmrzlinový pohár na světě.

Golden Opulence Sundae je dokonce pod tímto titulem zapsán i v Guinnessově knize rekordů!

Jeho tři kopečky vanilkové zmrzliny z Tahiti, přelité tou nejdražší a nejvzácnější čokoládou na světě a pokryté 23karátovým zlatem, se podávají v křišťálovém poháru od Baccaratu.

Kromě zmíněných delikátních ingrediencí naleznete na své zmrzlině i kandované ovoce z Paříže (tomel japonský, ananas, broskve, rybíz) či mandle ve zlatě.

Ke zmrzlině dostanete mimo jiné misku dezertního kaviáru, ale skutečnou perličkou jsou cukerné květiny a pláty zlata, které se vyřezávají celých 18 hodin! Pokud se tedy chcete pochlubit, že jste jedli nejdražší zmrzlinový pohár na světě za 24 020 Kč, nezapomeňte, že si ho musíte objednat 48 hodin předem.

Kontakt: www.serendipity3.com

V JAR NEJSOU JEN DIAMANTY

Zajímají-li vás večeře s programem, pak rozhodně zavítejte do Kapského Města a jeho Gold restaurace v centru města. Večerní menu je totiž doprovázeno africkou tradiční zábavou.

Zpěváci a hudebníci vám v doprovodu svých bubnů představí hned několik vynikajících tanečníků. Závěr show je zasvěcen Africkým královnám, kdy jedna z nich rozptýlí 24karátový zlatý prášek na znak poděkování svým hostům a divákům.

Zajímavý je i interiér restaurace, jejíž každý jídelní kout zdobí unikátní africká výzdoba. Budete obklopeni ohromující africkými artefakty i současnými uměleckými díly.

Čtrnáctichodové večerní menu končí pro naše končiny opravdu netradičním dezertem Boeber – sladkým horkým pudinkem ze sága a rýžových níťovek, posypaných 24karátovým zlatým práškem.

Kontakt: https://goldrestaurant.co.za/

ZLATO NA TALÍŘI

Drahé kovy nemají žádný negativní vliv na lidský organismus, i proto se je ti nejlepší světoví šéfkuchaři rozhodli zařadit jedlé zlato do svých vzácných menu.

Svět tak poznal nejdražší jídlo vůbec, s malým množstvím vloček zlata či celými zlatými dekoračními pláty. Cena za to nejlepší jedlé zlato se pohybuje v rozmezí od 800 000 Kč do 2 690 000 Kč za kilogram.

Interiér restaurace Serendipity 3 je zdoben lampami Tiffany. Tuto dokonalou kreaci společnými silami vytvořilli šéfkuchaři Joel Robuchon a Alain Verzeroli. Vánoční dortíčky ve tvaru skleněných baněk
Související články
Jak? Můžete je sušit, mrazit, nakládat… prostě způsobů, jak si trochu té vůně a chuti uchovat na chladné měsíce, je spousta.   Sušené Sušení je asi nejznámější způsob uchovávání bylinek. Jen musíte znát pár jednoduchých zásad. Mezi ně patří i to, které bylinky se k sušení hodí, tedy kterým prospěje a získají jím ještě větší […]
Asi to znáte. Chcete mít hezký trávník, záhonky plné květin a najednou, právě uprostřed, hromádka hlíny. A kdyby jen jedna. Je tu krtek. A to vám tak trochu, nebo možná víc, kazí náladu.   A nic není platné, že jste už od dětství milovali toho roztomilého tvorečka, který si tak přál kalhotky s kapsami. A […]
Dva světy italského luxusu se propojily v kolekci, která posouvá hranice designu i řemeslného mistrovství. Gucci a Pomellato společně představují Moniliu – šperkařskou linii, v níž se jemnost kůže setkává s oslnivým třpytem zlata a diamantů.   Moniliu v italštině znamená „šperky“ – a právě to nejlépe vystihuje charakter celé kolekce. Je rafinováná, smyslná a nadčasová. Gucci do ní […]
Ne každou medicínu musíme polykat s přemáháním. Vždyť kdo z nás by něco namítal třeba proti čaji se skořicí nebo s voňavým anýzem? Koření ovšem v onom nápoji není zdaleka jen pro zvýšení požitku. Koření v něm totiž léčí. Anýz: pro klid v útrobách Anýz se spolu s příbuzným fenyklem tradičně doporučoval proti nadýmání, a to i u miminek. Dokáže […]
reklama
Historie
Létají v Yprech z věže kočky?
Náměstí je narvané k prasknutí. Všichni vzhlížejí k věži nad tržnicí. „Už letí!“ křikne kdosi. Do natěšeného davu se snáší shůry mňoukající, k smrti vyděšená kočka.   Kdo nebohé zvíře dole chytí, může si připadat jako král jarmarku. Často se lidé i o tuto trofej poperou. Co na tom, že je zvíře raněné či polomrtvé, tradice je tradice. […]
Grossmannovu vilu poznamenala rodinná tragédie
Může se pochlubit hned několika nej. Dobový tisk opěvuje její neobvyklé stavební řešení a přepychové provedení, interiér pak neváhá přirovnat k „pohádkovému paláci“!   Narodil se v Pustějově nedaleko Studénky. Se základy stavebního řemesla ho seznámí otec, který pracuje jako zednický předák. František Grossmann (1876–1933) vystuduje průmyslovku v Brně, několik let sbírá zkušenosti v různých […]
Bitva u Azincourtu: Vítězného Jindřicha V. okradli lapkové
K zemi se snáší hustý déšť. Před vlhkem není úniku, znavení a hladoví Angličané se choulí chladem. Mluví šeptem, nebo mlčí. Král ostatně nařídil ticho.   Vstal za rozednění, nechal se obléct do zbroje a zúčastnil se mše. Anglický král Jindřich V. (1387–1422) je během ní pohroužen do sebe. Nemá před sebou pěkné vyhlídky. Francouzské […]
Cechmistr musel vést příkladný život
Mezi svými cechovními druhy se těší velké vážnosti. Takové, že ho ostatní následují i do boje, když je to třeba. Jistý Vodička, představený cechu řezníků, v roce 1310 vede jeho členy do bitvy o Prahu, kterou svádí Jan Lucemburský s Jindřichem Korutanským. Za odměnu bude povýšen na pražského primátora.   Cechy, které sdružují zástupce konkrétních […]
Zajímavosti
Giacomo Casanova: James Bond z 18. století!
Když se řekne Casanova, všichni si představí svůdníka, který se stále jen motá kolem krásných žen a sladkými řečičkami se jim snaží dostat pod sukně. Jenže Casanova je mnohem víc.   Giacomo Girolamo Casanova (1725–1798) není jen obyčejný sukničkář…Je dobrodruh, spisovatel, diplomat, léčitel, duchovní, zednář, špión, mistr intrik a improvizace, hvězda společnosti a milovník života, […]
J. K. Rowlingová: Nejslavnější spisovatelka nemá na růžích ustláno
Představovala si život úplně jinak. Místo toho je nezaměstnaná, rozvedená, s malou dcerkou, o kterou se musí postarat. Bere podporu a její byt je studená malá díra. Jediné, co jí drží nad vodou, je společnost mladého kouzelníka. Když si s problémy dokáže poradit on, ona musí taky!   Narodí se do středostavovské rodiny, ale k ideálnímu dětství to […]
Proč vyplazujeme jazyk?
Vypláznout na někoho jazyk není zrovna slušné. Ovšem vždycky to neznamená výsměch či pohrdání! Je třeba sledovat kulturní kontext, psychiku daného člověka i momentální situaci. Možných vysvětlení je mnohem víc…   Procházíte se po tibetské vesnici a kolemjdoucí na vás vyplázne jazyk. Všechno je v pořádku, vyplázněte ho na něj taky! Hlavně na venkově, kde […]
QR kód: Černobílé kostičky ukrývají poselství
Používáme ho denně, jen někteří ale tuší, že původně byl určen k úplně jiným účelům. Dnes je QR kód nedílnou součástí moderní doby.   Co zkratka QR znamená? Dvě písmena ukrývají spojení „quick response“, což v angličtině znamená „rychlá odpověď“. Zrození technologické vychytávky nastává v japonské společnosti Denso Wave, která se zaobírá výrobou automobilových komponentů pro […]
Záhady a napětí
Wiltshire zaplavily kruhy v obilí, policie prosí o pomoc!
Anglické hrabství Wiltshire stojí dlouhodobě v centru fenoménu agrosymbolů, záhadných obrazců v polích se zemědělskými plodinami. Zájem novinářů už sice dávno opadl, ale policie se jim musí věnovat stále stejně. Situace nyní došla tak daleko, že autority žádají veřejnost o pomoc. Najdou díky všímavým občanům jejich tvůrce?    Fenomén kruhů v obilí, jak se často, […]
Anubis: Šakalí pán smrti
Na okraji pouště, kam živý člověk zavítá jen málokdy. Tam, kde se honí divocí psi a šakali. V těchto končinách odpočívají mrtví. A dlí nad nimi pán pohřebišť a balzamování, egyptský Anubis.   Právě pro odlehlou a nehostinnou atmosféru pohřebiště získává bůh zemřelých a mumifikace Anubis, jinak také Anup, podobu muže s šakalí hlavou nebo […]
Legendární Oarfish: Ryba konce světa znovu spatřena!
Je to stříbrný had, která čeká na dnech oceánů. Obluda z hlubin, jež vypluje na povrch jen před nějakou katastrofou. To vše je Oarfish, legendární ryba, která prý jednoho dne bude zvěstovat i konec světa.   Pohybuje se v temných hlubinách oceánů. Drží se daleko od zvědavých lidských zraků a pro některé je proto pouhým […]
Záhada vrchu Mouřenec: Straší tam přízraky mrtvých vojáků?
Na vrchu se drží oblaka mlhy. Vzduch je zde těžký a atmosféra tíživá. Přichází soumrak s ním i otázky, které dosud nebyly zodpovězeny. Opravdu se na Mouřenci po setmění objevují duchové padlých vojáků? Nebo jde o pouhé halucinace?   Vrch Mouřenec leží v údolí řeky Otavy na Šumavě. Působí jako místo, kde se zastavil čas. […]
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Záhadná noc, která zachránila Jeruzalém: Byl to anděl, démon, nebo mor?
enigmaplus.cz
Záhadná noc, která zachránila Jeruzalém: Byl to anděl, démon, nebo mor?
Bylo to dílo anděla smrti, jak praví Bible, nebo za podivuhodnou záchranou Jeruzaléma stálo něco docela jiného, ačkoliv neméně děsivého? Namísto hrůzu nahánějící armády, která Jeruzalém obléhala dlouh
Podvádělo se při soutěži o sv. Václava?
historyplus.cz
Podvádělo se při soutěži o sv. Václava?
Na pražském Václavském náměstí má stát socha svatého Václava. Jen je třeba učinit zásadní rozhodnutí. Byl patron české země tvrdý bojovník, nebo pokorný světec? Sochu svatého Václava má pražské Václavské náměstí už od roku 1680. Jejím autorem je český raně barokní sochař Jan Jiří Bendl (asi 1610–1680) a stojí uprostřed náměstí, tenkrát ještě zvaném Koňský
Pizza se třemi druhy sýra
nejsemsama.cz
Pizza se třemi druhy sýra
Voňavá italská specialita, kde se dokonale propojí chutě mozzarelly, gorgonzoly a parmazánu. Křupavé těsto, rajčatový základ a směs tří druhů sýra vytvoří nezaměnitelnou kombinaci, kterou si zamilujete. Ingredience: ● 250 g hladké mouky ● 150 ml vody ● 1 lžíce olivového oleje ● 5 g droždí ● 100 g mozzarelly ● 50 g gorgonzoly ● 50 g parmazánu ● rajčatový základ ● špetka soli Postup: Z mouky, vody, oleje, droždí a soli vypracujte hladké
Jak udržet pavouky mimo domov
panidomu.cz
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo
Z chudobince až ke slávě: Neuvěřitelný příběh slavného Charlie Chaplina
epochaplus.cz
Z chudobince až ke slávě: Neuvěřitelný příběh slavného Charlie Chaplina
Z chudobince až ke slávě – to není jen fráze, ale skutečný životní příběh Charlieho Chaplina, muže, který rozesmál svět a přitom sám poznal jeho nejtemnější tvář. Narodil se do bídných poměrů v Londýně, kde strádal hladem a ztratil rodiče dřív, než mohl pochopit, co je domov. Z dětského útulku se ale vydal na cestu,
Tiffany & Co. získává Cenu poroty a Cenu za dědictví na inauguračním ročníku Grand Prix de la Haute Joaillerie
iluxus.cz
Tiffany & Co. získává Cenu poroty a Cenu za dědictví na inauguračním ročníku Grand Prix de la Haute Joaillerie
Společnost Tiffany & Co. s hrdostí oznamuje, že byla oceněna Cenou poroty (Jury’s Special Prize) a Cenou za dědictví (Heritage Prize) na prvním ročníku Grand Prix de la Haute Joaillerie (GPHJ) v M
Jak úklidová služba šetří čas a zlepšuje kvalitu života
nasehvezdy.cz
Jak úklidová služba šetří čas a zlepšuje kvalitu života
V dnešní uspěchané době se stále více lidí potýká s nedostatkem času. Práce, rodina, společenské povinnosti – den uteče dřív, než si stihneme všimnout, že byt nebo dům potřebují důkladný úklid. A práv
Sýrová omeleta s žampiony a salámem
tisicereceptu.cz
Sýrová omeleta s žampiony a salámem
Další královská snídaně na vašem stole. Suroviny na 4 porce všechny zbytky sýrů z ledničky 2 plechovky žampionů nebo kus pórku 4 celá vajíčka trocha mléka párek nebo zbytek měkkého salámu s
Jsme spolu díky bouřlivé hádce
skutecnepribehy.cz
Jsme spolu díky bouřlivé hádce
Se sousedem jsme se příliš neznali, paradoxně nás sblížilo, že jsem vyslechla jeho hádku se ženou. U sousedů se hádky občas ozývaly, ale tentokrát to bylo přespříliš. Soused řval, jako by ho na nože brali. Byla jsem zvědavá, a tak jsem se schovala do stodoly. Odtud se dalo pootevřenými dvířky pohodlně koukat do vedlejší zahrady, kde soused hulákal na manželku, která
Citlivost na lepek? Vědci zjistili, že problém často není v lepku samotném
21stoleti.cz
Citlivost na lepek? Vědci zjistili, že problém často není v lepku samotném
Vědci z Melbournské univerzity v nové studii mění pohled na neceliakální citlivost na lepek. Podle nejnovějších dat za potíže, které lidé připisují lepku, často může úplně jiná složka potravy, nebo do
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Telč – město, které dýchá romantikou a klidem
epochanacestach.cz
Telč – město, které dýchá romantikou a klidem
Není velké ani přehnaně pyšné. Ale je krásné. Navíc je to skutečné místo šťastných lásek. Alespoň tak TELČ nazval spisovatel František Kožík (†87). Asi proto, že se do něj každý ihned zamiluje. Telč je kouzelné místo s bohatou historií a nádherným centrem. Právě to je už od 90. let minulého století zapsané na seznamu UNESCO. Mohou za
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz