Úvod
Věda
Planeta země
Historie
Zajímavosti
Lifestyle
Záhady a napětí
SŮL NAD ZLATO? NAOPAK… OCHUTNÁVEJTE

Už ve starověkém Egyptě či na velkých slavnostech ve středověku znali lidé sílu zlata. To jedlé dodá kulinářským specialitám skutečně luxusní vzhled. A Vánoce či Nový rok jsou svátky, kdy jeho lesku můžeme podléhat naplno. Dopřejte si zlaté odlesky i na talíři…

„Dárky zalichotí i bohům, zlato působí víc než tisíc slov.“

Euripidés

KRÁLOVSKÝ PROŽITEK

V samotném Emirate Palace (Kempinski) v Abu Dhabi se nechali slyšet, že pokud byste měli strávit byť jen hodinu pod střechou tohoto luxusního hotelu, zasvěťte ji vychutnání si Palácového cappuccina, posypaného vločkami z 24karátového zlata.

Podává se výhradně na stříbrném leštěném podnose a má hostům dopřát ten pravý královský prožitek. Pokud máte ale čas i na skutečně luxusní oběd, nepřehlédněte v menu Velbloudí burger, jehož jemné maso je dochucené lokálním kořením.

To se skvěle doplňuje s tradičním tabouleh salátem, arabskými okurkami a hranolky z cizrnové mouky, které jsou spolu s burgerem zdobené 23karátovým zlatem.

Kontakt: Le Café v Emirates Palace, Managed by Kempinski, West Corniche Road, Abu Dhabi, UAE, www.kempinski.com/abudhabi

NEJVÍC ZLATÝCH HVĚZD…

Joel Robuchon je ve světě šéfkuchařů prostě pojem. Francouz, který podle prestižního bedekru Gault Millau získal titul šéfkuchaře století, v současnosti dohlíží na chod restaurací až na 11 různých místech světa.

Koncem roku 2016 se navíc plánují otevřít i další restaurace podepsané Joelem Robuchonem, a to ve městech New York, Miami a Ženeva. Nejcennější ocenění ve světě gastronomie, známé Michelinovy hvězdy, sbírá prakticky neustále.

Momentálně jich má na svém kontě až 33, což je zatím nejvyšší počet v historii, který získal jediný šéfkuchař.

Každá z jeho restaurací nabízí jedinečné luxusní prostředí, vynikající jídlo i oku lahodící servírování. Není se čemu divit, že blyštící se zlato na talíři můžete ochutnat i v jeho ateliérech v Las Vegas, Tokiu, Paříži a dalších významných městech světa.

Kontakt: https://www.joel-robuchon.com

ROMANTIKA NA JEZEŘE

Italská oblast Lombardie je jedním z nejbohatších regionů v celé Evropě, který se může pochlubit nejen překrásnou přírodou, ale i špičkovou kuchyní. Šafránové rizoto patří mezi italskou klasiku, kterou je hříchem neokusit!

A proč si ji nedopřát ve skutečně luxusním provedení? O legendu se postaral michelinský šéfkuchař Gualtiero Marchesi, který je považován za nejlepšího žijícího italského šéfkuchaře vůbec!

Jeho šafránové rizoto, na které položil plátek jedlého karátového zlata, vynášejí gourmeti z celého světa do nebe.

Jeho specialitu „Riso, Oro e Zafferano“ můžete ochutnat například v hotelu Grand Hotel Tremezzo a jejich restauraci La Terrazza s výhledem na nejhlubší evropské jezero Lago di Como.

V případě, že si během svátků chcete užít více módy a kultury, zavítejte do jeho restaurace v Miláně, nazvané Ristorante Teatro alla Scala – Il Marchesini, která se nachází hned vedle slavného operního domu.

Slavné „Riso, Oro e Zafferano“ ( „Rýže, zlato a šafrán“) naleznete v menu za 920 Kč.

Kontakt: https://www.marchesi.it/ristoranti

LEDOVÁ KRÁLOVNA

Restaurace Aquavit v New Yorku se skandinávskou kuchyní a dvěma michelinskými hvězdami si potrpí na tradice, dokonalost a přesvědčení, že zkoušet nové techniky a ingredience se vyplatí. Jde na to však postupně a velmi opatrně. Důvodem může být žena v kuchyni.

Této restauraci totiž vládne šéfkuchařka původem ze Švédska – Emma Bengtsson. V jejím klidném, elegantním duchu se nese i celá atmosféra restaurace. Její zlatou třešničkou večerního degustačního menu je uznávaný dezert Arktické ptačí hnízdo.

Medové hnízdo s čokoládovými větvičkami, mraženými malinami, brownie hlínou a strouhaným tureckým medem zdobeným květinami vás okouzlí sám o sobě, ale ten správný sváteční šmrnc mu dodávají, jak jinak než vločky zlata.

Večerní degustační menu šéfkuchařky si můžete objednat za 3735 Kč na osobu, v případě párování s víny za 6867 Kč na osobu.

Kontakt: www.aquavit.org

LÁSCE NA STOPĚ

Pokud jste skutečným milovníkem vánoční atmosféry a filmu Lásce na stopě s Johnem Cusackem a Kate Beckinsale, bylo by doslova hříchem nepředstavit vám i restauraci Serendipity a její nejdražší zmrzlinový pohár na světě.

Golden Opulence Sundae je dokonce pod tímto titulem zapsán i v Guinnessově knize rekordů!

Jeho tři kopečky vanilkové zmrzliny z Tahiti, přelité tou nejdražší a nejvzácnější čokoládou na světě a pokryté 23karátovým zlatem, se podávají v křišťálovém poháru od Baccaratu.

Kromě zmíněných delikátních ingrediencí naleznete na své zmrzlině i kandované ovoce z Paříže (tomel japonský, ananas, broskve, rybíz) či mandle ve zlatě.

Ke zmrzlině dostanete mimo jiné misku dezertního kaviáru, ale skutečnou perličkou jsou cukerné květiny a pláty zlata, které se vyřezávají celých 18 hodin! Pokud se tedy chcete pochlubit, že jste jedli nejdražší zmrzlinový pohár na světě za 24 020 Kč, nezapomeňte, že si ho musíte objednat 48 hodin předem.

Kontakt: www.serendipity3.com

V JAR NEJSOU JEN DIAMANTY

Zajímají-li vás večeře s programem, pak rozhodně zavítejte do Kapského Města a jeho Gold restaurace v centru města. Večerní menu je totiž doprovázeno africkou tradiční zábavou.

Zpěváci a hudebníci vám v doprovodu svých bubnů představí hned několik vynikajících tanečníků. Závěr show je zasvěcen Africkým královnám, kdy jedna z nich rozptýlí 24karátový zlatý prášek na znak poděkování svým hostům a divákům.

Zajímavý je i interiér restaurace, jejíž každý jídelní kout zdobí unikátní africká výzdoba. Budete obklopeni ohromující africkými artefakty i současnými uměleckými díly.

Čtrnáctichodové večerní menu končí pro naše končiny opravdu netradičním dezertem Boeber – sladkým horkým pudinkem ze sága a rýžových níťovek, posypaných 24karátovým zlatým práškem.

Kontakt: https://goldrestaurant.co.za/

ZLATO NA TALÍŘI

Drahé kovy nemají žádný negativní vliv na lidský organismus, i proto se je ti nejlepší světoví šéfkuchaři rozhodli zařadit jedlé zlato do svých vzácných menu.

Svět tak poznal nejdražší jídlo vůbec, s malým množstvím vloček zlata či celými zlatými dekoračními pláty. Cena za to nejlepší jedlé zlato se pohybuje v rozmezí od 800 000 Kč do 2 690 000 Kč za kilogram.

Interiér restaurace Serendipity 3 je zdoben lampami Tiffany. Tuto dokonalou kreaci společnými silami vytvořilli šéfkuchaři Joel Robuchon a Alain Verzeroli. Vánoční dortíčky ve tvaru skleněných baněk
Související články
Saunu buď milujete, nebo vás tam nikdo nedostane. Je to skutečný balzám pro tělo i duši, ale není pro každého. Pokud vám pobyt v ní nedělá dobře, nenuťte se do toho.   Do sauny se chodí hlavně v chladných měsících, kdy kvůli sychravému počasí a krátkým dnům na nás padá splín a špatná nálada. A právě na […]
Luxusní rezidenční komplex Mandarin Oriental Residences Saadiyat, který vzniká v Abu Zabí doslova bere dech…Nabízí přes dvě stovky přepychových apartmá, nicméně tím nejluxusnějším je čtveřice velkých penthousů na střechách dvou samostatných sousedících budov s úžasným výhledem na panorama města. Samotný ostrov Saadiyat je i na poměry Saúdské Arábie mimořádnou destinací, kde se kultura, pohostinnost, dramatická […]
Na narození dítěte se většinou těšíme. Jenže pak to vypukne, koliky, první zoubky, období vzdoru, nemoci, sourozenecké šarvátky, a když už máme pocit, že je to za námi, přijde puberta. Obvykle se uvádí, že dítě zlobí zejména proto, že nejsou uspokojeny jeho potřeby. Obvykle tak nejde o problém výchovný, ale spíše vztahový. Žádá si naši […]
Pagani Huayra Codalunga Speedster je otevřený manifest řemesla, síly a italské poezie na kolech. Umění přetavené v pohyb, design prodchnutý duchem 50. a 60. let, a mechanika, která přesně ví, jak chutná rychlost. Limitovaná série nabídne jen 10 unikátů s cenou více než 7 milionů dolarů za kus. Zvuk draka, dlouhý ocas, rychlý dech „Codalunga“ […]
reklama
Historie
Proč se dílo Českého Bacha nesmělo opisovat?
Pražské Klementinum bouří nadšením a na pódiu se spokojeně uklání dirigent a autor hudby. Jeho monumentálnímu alegorickému dílu ze své lóže aplauduje i císař.   V rodných Louňovicích pod Blaníkem se budoucímu hvězdnému skladateli vrcholného baroka dostává hudebního vzdělání od otce, místního kantora a varhaníka. To ale brzy talentu Jana Lukáše Zelenky (1679–1745) přestává stačit, a […]
Aztéčtí válečníci vyráželi do květinových válek
Zabít nepřítele v boji není žádné velké umění. Zajmout ho a přivést živého domů jako budoucí oběť bohům už ale ano. Bojovník, který se takto zmocní aspoň 20 soupeřů, může být přijat mezi elitu aztécké armády. Stane se orlím, nebo jaguářím válečníkem…   Jsou nejstatečnější a pro nepřátelé nejděsivější. Svůj původ odvozují od dvou božstev, […]
Tasmánský král sýrů pocházel z Čech
Mladík, stojící na přídi zaoceánské lodi, s nadějí pozoruje blížící se australské břehy. V následujících desetiletích se nejen proslaví a zbohatne, ale především naučí protinožce milovat sýry.   Potomci sedláka Josefa Vyhnálka z Hnátnice nedaleko Letohradu ve východních Čechách mají život narýsovaný dlouho dopředu…Především nejstarší syn Milan Vyhnálek (1925–2013), od něhož se v souladu s tradicí očekává, […]
Cordouan: Udivoval král majáků luxusem i technikou?
Na skalnatém ostrůvku uprostřed zelenomodrých vod Biskajského zálivu se z moře tyčí bílá kamenná věž. Spojuje v sobě majestát katedrály, paláce a pevnosti. Jde o Cordouan, zřejmě nejkrásnější a nejpřepychovější maják světa. Uvnitř ukrývá královský apartmán i kapli s vitrážemi.    Jen dopravit sem stavební materiál je pořádná fuška. Cordouan se totiž nachází v ústí řeky Gironde, zhruba sedm […]
Zajímavosti
Deštníky: Vyvinou se ze slunečníků
Překážejí, zapomínáme je a někdy se mohou proměnit ve zbraň, ať už náhodou, či cíleně. Ale bez nich bychom se neobešli.   Mnoho starověkých civilizací používá ochranu před sluncem dlouho před počátkem našeho letopočtu. Nejprve jde o výsadu důležitých osob: slunečníky jsou obvykle velké a nad hlavami autorit je drží sluhové. Například v Egyptě mají […]
Jednorožci existovali! Žili ještě před 29 000 lety!
Jako většina mýtů a legend, i ta o pohádkových jednorožcích má reálný základ. Ano, bájné stvoření s dlouhým rohem uprostřed hlavy opravdu žilo. A není to ani tak dávno.   Jednorožec sibiřský, kterého poprvé popíše v roce 1809 německý paleontolog Gotthelf Fischer von Waldheim (1771–1853), dorazí do Evropy asi před 2,5 miliony let. Žije na […]
Virtuální lízátko: Jak vyrobit chuť bez chuti?
V čem virtuální realita trochu pokulhává za tou opravdovou? Nezahrnuje plně všech pět základních lidských smyslů, pohlcuje nás hlavně prostřednictví zraku a sluchu. Neznamená to však, že ostatní tři smysly by napodobit nedokázala! Jenom na to nejsme zvyklí.   Pokud jde o chuť, se zajímavým příspěvkem se pochlubí v posledních měsících mezinárodní výzkumný tým odborníků […]
Chattušaš: Jak padlo velkolepé město?
Sloupy dýmu stoupají k nebi a uličkami se ozývá zoufalý křik. Útoku divokých kmenů vyzbrojených železnými zbraněmi zdejší lid nedokáže vzdorovat. Výkladní skříň Chetitů počítá své poslední hodiny. Tak jsme si ještě nedávno představovali pád Chattušaše. Jenže novější výzkumy ukazují něco trochu jiného, mnohem záhadnějšího…   Francouzský archeolog Charles Texier (1802–1871) postává na kopci nad […]
Záhady a napětí
Tajemná zřícenina Sklabinského hradu: Za legendami na Velkou Fatru
Na skalnatém kopci nad slovenskou obcí Sklabinský Podzámok se tyčí ruiny kdysi mocného hradu. Zřícenina, která byla dějištěm nejednoho dramatického příběhu, je dnes tichá, zarostlá a na první pohled romantická. Jenže mezi pobořenými zdmi se ukrývají legendy o kletbách, ztracených duších a podzemních chodbách, které nikdy nebyly zcela prozkoumány. Proč bývá právě tato pevnost nazývána […]
Horký favorit na život ve vesmíru? Trpasličí planeta Ceres!
Na první pohled jen obyčejné těleso ukryté mezi Marsem a Jupiterem. Ale trpasličí planeta Ceres v sobě možná skrývá mnohem víc, než se dlouho myslelo: podzemní oceán, zdroj energie i podmínky podobné těm na Zemi. Je nejžhavějším kandidátem na mimozemský život? A co když právě z ní přišel kdysi život i k nám?   Na […]
Víly Peri: Kde je jejich tajemná země?
Vysoko v horách Pákistánu údajně leží země, kam se smrtelníkům nevyplácí vstupovat. Říká se jí Peristan, tedy Země víl Peri. Údajně v ní žijí tajemné ochránkyně horských kozorožců markhorů a krásné nelítostné soudkyně, které unášejí lidi do svého zlatého hradu. Je Peristan skutečný nebo jde jen o strašidelnou legendu? A jak je to s jeho obyvatelkami?   Podle […]
Prastará svatyně v Makotřasech u Prahy: Odehrávaly se v ní děsivé rituály?
Je prý starší než anglické Stonehenge a egyptské pyramidy. Záhadná svatyně nedaleko od Prahy vzbuzuje otázky, na které se dosud nikomu nepodařilo najít odpověď. Byla to nejstarší observatoř v Evropě? Probíhaly zde brutální rituály? A proč se v této oblasti opakuje řada tragických dopravních nehod?   Když se v roce 1961 kopaly základy nové silnice z Prahy […]
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Jaké jídlo můžeme označit za superpotravinu?
epochaplus.cz
Jaké jídlo můžeme označit za superpotravinu?
Superpotraviny. Slovo, které zní skoro magicky, že? Jenže pod lesklým pojmem se neskrývají exotické plody z druhého konce světa, ale často docela obyčejné suroviny, které máme běžně v kuchyni. Superpotravinou může být totiž každé jídlo, které nabízí výjimečně vysoký obsah živin na malé množství kalorií a zároveň je vědecky doloženo, že prospívá našemu zdraví. Když
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
epochanacestach.cz
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
Toužíte po skutečné vánoční atmosféře? Vydejte se do Německa, kde mají adventní trhy dlouhou tradici a patří k těm nejpůvabnějším v Evropě. Ty nejbližší českým hranicím najdete v Drážďanech – začínají 26. 11. 2025 a potrvají do 24. 12. 2025. A stojí za to je zažít na vlastní kůži. S norimberským Christkindlesmarktem se drážďanské vánoční trhy
Kučisake-onna a další děsivé legendy: Jaká pravda se skrývá v jejich pozadí?
enigmaplus.cz
Kučisake-onna a další děsivé legendy: Jaká pravda se skrývá v jejich pozadí?
Každá kultura si nese své vlastní městské legendy – příběhy, které dokážou stejně děsit jako fascinovat. Japonská Kučisake-onna, americký Slender Man či československá Černá sanitka mají společný moti
Lidé a zlatí retrívři mají překvapivou genetickou vazbu. Vysvětluje to i jejich povahu
21stoleti.cz
Lidé a zlatí retrívři mají překvapivou genetickou vazbu. Vysvětluje to i jejich povahu
Nová studie z dílny Cambridgské univerzity ukazuje, že lidé a zlatí retrívři sdílejí až překvapivě podobné genetické mechanismy ovlivňující chování, citlivost i reakce na stres. Výsledky naznačují, že
Můj život ve svetru
skutecnepribehy.cz
Můj život ve svetru
Není to obyčejný kus oblečení. Ten svetr pamatuje mnohé, především ale ruce mé maminky. Leží složený v dolní polici skříně. Všechno kolem se za ta léta měnilo. Nábytek, byt, dokonce i já, vyrostla jsem. Ale ten svetr zůstal. Vlněný, hrubě pletený, na lokti trochu odřený, a přesto pevný. Má barvu vybledlé šalvěje, takovou, jakou maminka milovala. Vždycky říkala, že ta
5 geniálních projektů, které komunisté stopli: Unikátní kombajn, motorka & město budoucnosti
historyplus.cz
5 geniálních projektů, které komunisté stopli: Unikátní kombajn, motorka & město budoucnosti
První vesnička SOS v Doubí se otevírala se vší slávou. Tu druhou, ve Chvalčově u Kroměříže, už ale novináři vesměs ignorují. Nechtějí si přidělávat problémy. Stát dal totiž jasně najevo, že s tímto „zápaďáckým nesmyslem“ do budoucna nepočítá…   Komunistické Československo kreativním nápadům nepřeje. Poslušně plní politické a hospodářské dohody zemí východního bloku, i když jsou pro
Jak chutně využít zbytky cukety? Na chipsy, nebo polévku!
tisicereceptu.cz
Jak chutně využít zbytky cukety? Na chipsy, nebo polévku!
Cuketové chipsy Předehřejeme troubu na 210 °C. Plech si důkladně vyložíme pečicím papírem, případně ho můžeme ještě postříkat olejem ve spreji, ale není to nutné. Z cuket odkrojíme konce a nakrájím
Outdoor bez kompromisů: Thule odhalilo budoucnost dobrodružství
iluxus.cz
Outdoor bez kompromisů: Thule odhalilo budoucnost dobrodružství
Švédské Malmö se v listopadu na jeden večer proměnilo v pulsující centrum outdoorového designu. Značka Thule zde přivítala tisícovku hostů a ve stylu velkolepé módní show představila více než dvacítku
Barevné zeleninové lasagne
nejsemsama.cz
Barevné zeleninové lasagne
Vyzkoušejte lasagne plné zeleniny s ricottou. Ideální jídlo, pro všechny, kteří chtějí jíst zdravě a přesto chuťně. Potřebujete: ✿ 9 ks lasagní ✿ 200 g ricotty ✿ 1 cuketu ✿ ½ brokolice ✿ 1 oranžovou papriku ✿ 2 stroužky česneku ✿ 1 cibuli ✿ 400 g rajčatového pyré ✿ 100 g mozzarelly ✿ 50 g parmazánu ✿ olivový olej ✿ sůl, pepř ✿ čerstvé bylinky 1. Mozzarellu a parmazán nastrouhejte.
Manžel od Dykové utíká za fanynkami!
nasehvezdy.cz
Manžel od Dykové utíká za fanynkami!
O problémech v manželství herečky Tatiany Dykové (47) a Vojtěcha Dyka (40) se šušká už nějakou dobu. Ještě nedávno Vojtěch přiznával, že prožívá krizi středního věku a na manželce mu vadí skoro vš
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Hlavně klid!
panidomu.cz
Hlavně klid!
Všimli jste si, jak často se ve výčtu vlivů poškozujících zdraví opakuje stres? Tak často, až na tohle slovo přestáváme slyšet. Tím ovšem jeho ničivé dílo ze světa nezmizí. Raději bychom se mu měli postavit čelem. Ničí nám imunitu, poškozuje cyklus, a dokonce zhoršuje i pleť. O tom, co s naším tělem dělá stres, by se
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz